Nieuws
vrijdag, 13 mei 2022

Vandenbroucke laat kinderen met leermoeilijkheden stikken

De logopedisten hebben het financieel moeilijk en trokken al herhaaldelijk aan de alarmbel. Het honoraria-akkoord is per 1 januari vervallen en de onderhandelingen tussen de logopedisten en het Riziv draaiden op niets uit. Kamerlid Ellen Samyn ondervroeg daarop minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) over de zaak die botweg stelde ‘dat er geen geld is’ voor de logopedisten. Voor de socialist is de zaak dus gesloten en hij wenst niet verder te onderhandelen.

Op 5 mei jongstleden voerden de logopedisten actie in Brussel om duidelijk te maken dat het water hen aan de lippen staat. Wekelijks houden logopedisten er mee op omdat het financieel niet meer houdbaar is om aan de nu geldende tarieven rond te komen. Daardoor ontstaan lange wachtlijsten bij andere logopedisten en zijn de kinderen de dupe. “Kinderen met leerachterstand worden aan hun lot overgelaten omdat de ouders doorgaans de rekening niet volledig zelf kunnen betalen”, aldus Ellen Samyn.

De toestand is nog verergerd door de langdurige sluitingen van de scholen omwille van de corona-maatregelen. Dat heeft zwakkere kinderen op leergebied nog zwaarder getroffen en dus is er juist nood aan extra bijstand door logopedie. “Maar Vandenbroucke zegt doodleuk dat er geen geld is daarvoor. Terwijl men voor andere zaken het geld door ramen en deuren gooit, laat deze zelfverklaarde socialist kinderen met leerachterstand gewoonweg stikken”, betreurt Ellen Samyn.

“Het Vlaams Belang stelt het belang van het kind centraal en ieder kind moet alle mogelijkheden krijgen om zich te ontwikkelen. Wij dringen dus aan in het belang van de kinderen om de onderhandelingen te heropenen”, zo besluit Samyn.