Nieuws
dinsdag, 29 nov 2022

Vandenbroucke verkiest geheime farmadeals boven transparantie

Foto; iStock. Vandenbroucke verkiest geheime farmadeals boven transparantie

Het Vlaams Belang hekelt de geheime farmadeals van minister van Volksgezondheid Frank Vandebroucke (Vooruit) om geneesmiddelen sneller bij de patiënten te krijgen. “Hier wordt alleen de farmasector beter van”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe. “De minister moet daarentegen, zoals in het regeerakkoord staat beschreven, een farmapact afsluiten met het oog op betaalbare geneesmiddelen en op innovatie.”

“In ruil voor geheimhouding krijgt Vandenbroucke wel kortingen, maar we kunnen onmogelijk de reële prijzen met andere landen vergelijken”, aldus Sneppe. “Of er een goede deal werd gesloten, weten we niet. De bedrijven kunnen een heel hoge officiële vraagprijs hanteren, waarbij ze al rekening houden met de korting die ze zullen moeten geven. Zo worden nieuwe medicijnen alleen maar duurder.” Het Vlaams Belang wijst erop dat dit achterpoortje in 2010 door toenmalig minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) in het leven werd geroepen als uitzonderingsmaatregel voor geneesmiddelen waarvan de voordelen nog niet helemaal duidelijk zijn. Haar opvolgster Maggie De Block (Open Vld) maakte gretig gebruik van deze geheime farmadeals, tot groot ongenoegen van uitgerekend de socialisten, die toen in de oppositie zaten.

“Enkel door transparantie kunnen we tot een correcte prijs en een democratische controle op de besteding van ons belastinggeld komen”

“Diezelfde socialisten hebben momenteel de sleutels in handen hebben om paal en perk te stellen aan wildgroei van geheime deals”, vervolgt Sneppe. “Maar nog steeds gebeuren de onderhandelingen achter gesloten deuren, weg van de markt, het oog van de burger en de officiële prijzen. Bovendien blijkt het ook niet echt veel effect te hebben. Dit land loopt achter inzake terugbetaling van nieuwe geneesmiddelen, slechts 54 procent van de nieuwe geneesmiddelen wordt terugbetaald, tegen 92 procent in Duitsland, 70 procent in Nederland of 66 procent in Frankrijk.” 

Onder Frank Vandenbroucke komt er dus duidelijk geen grote kuis in geheime farmadeals. “Volgens de minister ligt de sleutel op het EU-niveau”, merkt Sneppe tot slot op. “Hoe meer transparantie, hoe beter onze onderhandelingspositie. Maar van de EU moeten we niet veel heil verwachten. De farmalobby is op dat niveau allicht nog sterker aanwezig. De onderhandelingen tussen de farmaceutische firma's en Europa verlopen allesbehalve transparant en de Europese Commissie houdt zelfs de namen van de onderhandelaars geheim. Bijzonder naïef om zoals Vandenbroucke dan daarin hoop te stellen.”