Nieuws
dinsdag, 24 aug 2021

“VB wil geen verplichte vaccinatie van leraren, noch coronaregels op basis van vaccinatie”

Het Vlaams Belang maakt zich zorgen nu het adviesorgaan GEMS voorstander blijkt van een verplichte vaccinatie voor leraren, kappers en obers. De partij wijst op de nefaste gevolgen voor het onderwijsveld. “Men kan leraren die gebruik maken van het recht op vrije keuze toch niet ontslaan of naar een andere functie begeleiden?”, reageert Vlaams Parlementslid Jan Laeremans (Vlaams Belang). “Het onderwijs kampt immers al met een immens lerarentekort. Als we leraren uit de klas halen, zal dit tekort nog nijpender worden.” Daarnaast wijst Laeremans de suggestie om andere coronaregels voor de leerlingen in te voeren naargelang hun individuele vaccinatiestatus resoluut af.

Uit een vandaag in de media gelekt adviesrapport van de GEMS blijkt dat een aantal experts een verregaande vaccinatieverplichting wil. Naast personeelsleden in de zorg zouden ook leraren verplicht worden om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Verder pleiten de experts voor een discussie over de coronaregels op school. Ze suggereren dat de regels in de toekomst zouden kunnen verschillen van leerling tot leerling op basis van hun vaccinatiestatus. “Een opdeling binnen de leerlingen op basis van die status kan leiden tot verdere polarisering in ons onderwijs”, klinkt het bij het Vlaams Belang.

“Een vaccin moet een recht blijven, geen plicht

Volgens het Vlaams Belang mag er geen verplichte vaccinatie komen voor leraren. “Anders zullen goede krachten opstappen, en dat terwijl hun doelgroep amper in het ziekenhuis terechtkomt”, reageert Laeremans. Onze leerkrachten, verpleegkundigen en artsen waren in de eerste golf onze helden, en nu gaan we ze stigmatiseren?

Daarnaast is een vaccinatieplicht in de praktijk onwerkbaar vanwege de vaste benoeming die veel leerkrachten genieten. “Vastbenoemde leraren kunnen enkel uit hun functie gezet worden als het functioneren in de klas niet meer mogelijk is”, argumenteert Laeremans. “Vastbenoemden hebben ook nog steeds voorrang op tijdelijken. Indien allerlei vastbenoemde leraren niet meer welkom zijn, dan moeten zij een andere functie krijgen. Dat zal ten koste gaan van de huidige tijdelijken die thans werken in die ondersteunende functies.” Voor het Vlaams Belang moet dus te allen tijde de individuele keuzevrijheid gerespecteerd blijven in het onderwijs, net zoals in alle andere beroepscategorieën.

Tot slot vindt de partij dat leerlingen niet de dupe mogen worden van een falend beleid in Brussel. Scholen zouden bij de start van het schooljaar vragen wat de vaccinatiestatus van kinderen is. “Dit zet de deur open voor een tweedeling in de schoolpopulatie en discriminatie van de niet-gevaccineerde kinderen”, besluit Laeremans. “Naast duidelijke ethisch-pedagogische bezwaren, is dit een schending van het medisch geheim.”