Nieuws
dinsdag, 11 jan 2022

“VB wil komaf maken met energieleveranciers die stijgende energieprijzen misbruiken”

In de afgelopen tijd bereikten de elektriciteit- en gasprijzen een ongeziene hoogte. Wie niet ingedekt is met een vast contract afgesloten voor die verhogingen, heeft nu problemen. "Heel wat energieleveranciers bieden nu geen vaste contracten meer aan", duidt Kamerlid Reccino Van Lommel. Maar een belangrijk deel van de bevolking heeft net een variabel energiecontract. Hierbij fluctueert de energieprijs met de marktprijzen. De media berichten vandaag dat energieleverancier Mega hierom de voorschotfactuur voor 40.000 klanten opnieuw fors verhoogt. "Dit zijn geen correcte gebruiken."

Zo’n 40.000 klanten van energieleverancier Mega vernamen zopas via mail dat hun voorschotfactuur omhoog ging. Het is al de derde keer sinds augustus dat die facturen van Mega worden aangepast. Zo zag een klant zijn maandelijks voorschot (tot zijn eindafrekening) stijgen van 158 naar 662,09 euro. Mega wil naar verluidt klanten hiermee beschermen tegen een stevige eindafrekening.

“De consument moet niet voor bank spelen om de cashflow van energieleveranciers op orde te houden”

“Omdat de energieprijzen zijn blijven stijgen, is het enigszins logisch dat voorschotten worden verhoogd om te vermijden dat de eindafrekening te fors dreigt te worden”, verduidelijkt Van Lommel. “Maar in die berekening wordt geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat klanten hun verbruik terugschroefden sinds september”, reageert Van Lommel. Ook volgens de ombudsman van de energiesector houdt de stelling van Mega “niet altijd steek” en is de energieleverancier “erg ijverig” in het verhogen van de voorschotten.

“Mega speelt het spel niet eerlijk en probeert gretig misbruik te maken van de algemene economische situatie”, waarschuwt Van Lommel. In het verleden kwamen al vaker wanpraktijken van deze energieleverancier aan het licht zoals het op slinkse wijze omzetten van vaste contracten in variabele. “De economische inspectie moet een nieuw onderzoek instellen om deze wanpraktijken een halt toe te roepen”, besluit Van Lommel. “Genoeg is genoeg. De consument moet niet voor bank spelen om de cashflow van een energieleverancier op orde te houden of speelbal zijn om wanbeheer af te dekken.”