Persberichten
donderdag, 09 mrt 2023

VBJ voert actie na doodsbedreiging door professor UGent

Afgelopen dinsdag werd Vlaams Belang-partijvoorzitter Tom Van Grieken bedreigd door professor Jan Dumolyn (UGent). “Mijn grootouders waren verzetsstrijders en schoten fascisten zoals u gewoon dood”, zei Dumolyn zonder duidelijke aanleiding tegen Van Grieken op de Jobbeurs van studentenvereniging Politeia Gent. Vlaams Belang Jongeren deelde naar aanleiding van dat voorval donderdagnamiddag stickers en pamfletten uit aan het rectoraat en aan het Universiteitsforum van de Universiteit Gent.

“Geen communisten aan onze unief” valt er op de stickers en pamfletten van de jongerenpartij te lezen. “Uiteraard staat het iedereen vrij eender welke overtuiging aan te hangen. Wij zijn voor absolute meningenvrijheid, maar de grens ligt bij dreigen met geweld. Een doodsbedreiging door een professor aan een parlementslid is niet één brug, maar twee bruggen te ver. Die typische communistische terreur heeft géén plaats aan de unief ”, stelt VBJ-voorzitter Filip Brusselmans.

De Vlaams Belang Jongeren deelden de stickers en pamfletten uit aan studenten en medewerkers van de Gentse universiteit. “Rector Rik Van de Walle minimaliseerde het voorval immers en lijkt geen stappen te willen ondernemen om professor Dumolyn op het matje te roepen”, aldus de jongeren.

All animals are equal but some animals are more equal than others. Zo ook aan de Gentse Universiteit.

VBJ Gent-voorzitter Ywein Joris reageert: “Op onze folders staat een varken in een communistisch uniform. Dat is een verwijzing naar George Orwells ‘1984’. All animals are equal but some animals are more equal than others. Zo ook aan de Gentse Universiteit: Dries Van Langenhove kreeg een onmiddellijke schorsing en een interne tuchtprocedure op zijn dak nog voor hij zelfs maar gehoord werd. Maar de rector springt persoonlijk in de bres voor professor Dumolyn, een notoir communist en voormalig kandidaat voor de PVDA, wanneer die doodsbedreigingen uit aan verkozen politici. Er zit iets grondig scheef aan de Gentse universiteit.”

VBJ eist daarom dat de Universiteit Gent duidelijk maakt dat dreigen met geweld niet zonder consequenties blijft.