Nieuws
dinsdag, 20 jul 2021

“Veel coronasteun voor het buitenland, maar niet voor Vlamingen aldaar”

De wijze waarop paars-groen selectief coronasteun uitdeelt aan het buitenland is voor het Vlaams Belang ontoelaatbaar. “Via de hulporganisatie B-Fast en via het internationale COVAX-vaccinatieprogramma wordt zeer kwistig met geld omgesprongen”, zegt volksvertegenwoordiger Annick Ponthier (Vlaams Belang). “Nochtans blijven veel Vlamingen in het buitenland nog steeds in de kou staan bij de verdeling van vaccins.”

Vlaams Belang hekelt het feit dat veel Vlamingen in derde landen moeilijk toegang krijgen tot vaccinatie. “Zelfs na aanvraag bij de Belgische ambassades krijgen Vlamingen in bijvoorbeeld Thailand geen toegang tot vaccins vanuit België”, aldus Ponthier. “En aan een land als Namibië worden 125.600 mondmaskers geleverd, terwijl er volgens ons nog steeds prangende noden zijn bij vergeten Vlamingen in andere landen.”

“Onvoorstelbaar hoe voor deze regering de eigen onderdanen op de laatste plaats mogen komen voor coronasteun”

“Thailand heeft enkel voldoende vaccins voor eigen burgers en als Vlamingen daar willen worden ingeënt, maakt de ambassade er zich vanaf door ze naar België te sturen”, vervolgt Ponthier. “Maar over en weer reizen van Thailand naar België is uiteraard helemaal geen evidentie voor die mensen.” Het gaat bijvoorbeeld om Vlamingen die in Thailand wonen en nog steeds belastingen, RIZIV-bijdragen, opcentiemen en bedrijfsvoorheffing in België betalen, maar daar onder meer geen vaccins voor in de plaats krijgen. “Onder hen behoren velen tot de risicogroepen van ouderen en mensen met medische aandoeningen, dus de nood aan vaccinaties is hoog.”

“Op die manier worden al die Vlamingen bij de coronasteun genegeerd terwijl men de vaccins uitdeelt aan ontwikkelingslanden via COVAX”, besluit Ponthier. “Dergelijk beleid kan alleen maar als ‘eigen volk laatst’-beleid worden betiteld.”