Nieuws
woensdag, 12 apr 2023

Veiligheidsdiensten waarschuwen, net als Vlaams Belang, voor islamterreur

Foto: iStock. Veiligheidsdiensten waarschuwen, net als Vlaams Belang, voor islamterreur

In verschillende Europese landen stellen veiligheidsdiensten vast dat er vermoedelijk moslimterroristen het land binnengesmokkeld werden. “Onder meer in het Verenigd Koninkrijk en in Duitsland houden ze iedere dag rekening met een potentiële islamitische aanslag”, zegt Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. “Daarmee bevestigen ze onze stelling dat we absoluut waakzaam moeten blijven. Het islamterrorisme moet met wortel en tak worden uitgeroeid.”

In Karlsruhe in Duitsland gaf het parket de opdracht aan de Federale Recherche om onderzoek te doen naar een aantal asielzoekers uit Centraal-Azië en het Midden-Oosten. Zij kwamen wellicht het land binnen met het oog op een aanslag. In Oostenrijk raakte dan weer bekend dat het aantal recent gerekruteerde terroristen ondertussen in de dubbele cijfers loopt. Ook de Britse veiligheidsdiensten stelden vorig jaar vast dat negentien vermoedelijke terroristen in bootjes het Kanaal overstaken. Zij zouden banden hebben met IS en Al-Sahaab. Depoortere verwijst ook naar de recente ontmaskering van een 38-jarige Syriër die in 2015 bij ons asiel aanvroeg. “Dit toont aan dat de screening van asielzoekers in dit land compleet mank loopt.”

“Het wordt de jihadisten momenteel niet lastig gemaakt”

“Door de massale en ongecontroleerde migratiestromen uit islamitische landen zijn we na driekwart eeuw opnieuw in een oorlogssituatie terechtgekomen”, vervolgt het Kamerlid. “Jihadisme heeft vaste voet aan de grond gekregen in Europa. Erg lastig wordt het hen ook niet gemaakt. Hun rekruten dienen een asielaanvraag in en kunnen vervolgens bijna niet worden uitgezet of ze verdwijnen in de illegaliteit.” Het Kamerlid verwijst ook naar de recente ontmaskering van een 38-jarige Syriër die in 2015 asiel aanvroeg.

Het Vlaams Belang wil niet dat de veiligheidsdiensten tevergeefs de alarmbel luiden. Voor de partij blijft de veiligheid van de burger garanderen de voornaamste overheidstaak. “We willen een grondigere screening van iedereen die het land binnenkomt”, besluit Depoortere. “We hebben vandaag amper inzicht in de denkbeelden en het gedachtegoed van asielzoekers uit islamitische landen. Als we het roer niet dringend omgooien, zullen er vroeg of laat slachtoffers vallen.”