Nieuws
donderdag, 16 feb 2023

Veldhospitaal BFAST geopend 250 uur na aardbeving

Het veldhospitaal van BFAST is vandaag geopend in Turkije. “250 uur na de verschrikkelijke aardbeving kan men dit bezwaarlijk ‘fast’ of snel noemen”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “De tijd dat het BFAST-team internationaal geroemd werd, ligt helaas achter ons. Indien België in het buitenland nog iets van reputatie had, is het nu wel zeker om zeep.” 

In Kirikhan, in het zuiden van Turkije, is vanmiddag het veldhospitaal van het BFAST-team geopend. De bouw hiervan werd afgelopen weekend opgestart na de zware aardbeving vorige week die Turkije en Syrië trof. Terwijl allerlei landen onmiddellijk te hulp schoten met zoek- en reddingsteams om mensen van onder het puin te halen, bleef het wachten op Belgische inzet. Pas twee dagen nadat de humanitaire catastrofe zich voltrok, vertrok het eerste Belgische verkennersteam. Hoewel het Belgische noodhulpteam BFAST vroeger internationaal bekend stond om zijn expertise bij “search and rescue”-missies, lukt het niet om hieraan deel te nemen in Turkije. Het enige dat BFAST kon doen, was een veldhospitaal openen waar het medisch team van BFAST voorlopig een maand zal blijven.

“250 uur na de verschrikkelijke aardbeving kan men dit bezwaarlijk ‘fast’ of snel noemen”

“250 uur na de verschrikkelijke aardbeving kan men dit bezwaarlijk ‘fast’ of snel noemen”, zegt Samyn. “Bij dergelijke rampen is snelheid essentieel en zijn de eerste 72 tot 100 uur cruciaal.  Dat er nu nog overlevenden van onder het puin gehaald worden, is dan ook niet minder dan een mirakel.”

Het Vlaams Belang betreurt dat België niet meer kan doen voor de getroffenen. “De tijd dat het BFAST-team internationaal geroemd werd, liggen helaas achter ons”, aldus Samyn. “De besparing van de Zweedse regering met de N-VA in, hebben het noodhulpteam de das om gedaan. Vivaldi had vier jaar tijd om dit recht te trekken, maar vertikte dit. Indien België op buitenlands vlak nog iets van reputatie had, is het nu wel zeker om zeep.”