Nieuws
woensdag, 20 dec 2023

Verbod op korteafstandsvluchten treft vooral Vlaamse regionale luchthavens

Foto: iStock. Verbod op korteafstandsvluchten treft vooral Vlaamse regionale luchthavens

Het Vlaams Belang roept de Nederlandstalige partijen binnen de Vivaldi-regering op om het voorstel van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) voor een totaalverbod op korteafstandsvluchten tegen te houden. “Het verbod is weinig doordacht en treft vooral de Vlaamse regionale luchthavens”, zegt Kamerlid Frank Troosters. “Al kan dit ons bij een initiatief van Gilkinet al lang niet meer verbazen.”

De federale regering buigt zich vandaag over het dossier van de korteafstandsvluchten, die volgens Gilkinet omwille van de negatieve milieu-impact moeten worden beëindigd. Oorspronkelijk wou de minister enkel de commerciële vluchten en vluchten van privéjets binnen het Belgische luchtruim verbieden, maar de Vlaamse regering stelde voor om het verbod uit te breiden tot 25 km buiten de landsgrenzen. “En daar viel iets over te zeggen”, aldus Troosters. “Want een binnenlandse korte vlucht is tenslotte niet meer vervuilend dan eentje naar pakweg Maastricht of Rijsel.”

“Gaat Gilkinet dan ook vluchten voor geneeskundige doeleinden en pilotenopleidingen verbieden?”

Het Vlaams Belang heeft uiteraard oog voor de milieu-impact van de luchtvaartsector, maar is ook helemaal niet blind voor de negatieve gevolgen van de plannen van de minister. “Maatregelen van Gilkinet moeten we nu eenmaal nauwgezet opvolgen. Bij die man moeten we ons immers telkens weer behoeden voor eenzijdige maatregelen”, vervolgt Troosters. “Vlaamse verzuchtingen schuift hij steeds opzij. En ook wat dit initiatief betreft, is het duidelijk dat het vooral de in Vlaanderen gelegen regionale luchthavens zijn die onder het verbod te lijden zullen hebben. Tekenend voor de pretentie van deze Franstalige minister is daarbij ook het feit dat de Vlaamse regering zich via de pers ervan op de hoogte heeft moeten stellen.”

Frank Troosters wijst tenslotte op de niet te onderschatten impact die het door Gilkinet beoogde verbod zal hebben. “Korte vluchten zijn lang niet altijd recreatief en vaak zeer zinvol. Ze zijn noodzakelijk voor pilotenopleidingen maar ook bijvoorbeeld voor geneeskundige doeleinden. Hier is een verbod uit den boze. En wat gaat de minister doen met de zogenaamde positioneringsvluchten, waarbij mensen bijvoorbeeld in Brussel dienen op te stijgen om vervolgens in Luik te kunnen vertrekken? Een totaalverbod moet weldoordacht en weloverwogen zijn, zonder dat er mensen gediscrimineerd mogen worden.”