maandag, 21 nov 2022

Verhegge stapt op na druk Vlaams Belang

Foto: iStock. Verhegge stapt op na druk Vlaams Belang

Na aanhoudende druk van het Vlaams Belang heeft Katrien Verhegge ontslag genomen als topvrouw van het Vlaams Agentschap Opgroeien. “Haar positie was uiteindelijk ook voor de meerderheidspartijen totaal onhoudbaar geworden na nieuwe feiten van kindermishandeling in kinderdagverblijven”, zegt Vlaams Parlementslid Ilse Malfroot. “Wij vroegen haar ontslag al tijdens de onderzoekscommissie, maar aangezien zij de bescherming van cd&v genoot, kon zij nog bijna een half jaar langer op post blijven.”

Afgelopen tijd kwamen er weer gruwelijke feiten van kindermishandeling in verschillende kinderdagverblijven aan het licht. In kinderdagverblijf Mippie en Moppie in Keerbergen werden kinderen met ducttape vastgebonden in bed en in het (B)engeltje in Oudenaarde werden kinderen geslagen en onder dwang gevoed. Bovendien waren sommige feiten al gekend sinds 2011, maar besliste het agentschap Opgroeien pas na een vernietigend inspectierapport recent om het (B)engeltje te sluiten. Tijdens de onderzoekscommissie naar de veiligheid in de kinderopvang kwam topvrouw Katrien Verhegge al onder vuur te liggen. Doordat toenmalig minister van Welzijn Wouter Beke (cd&v) ontslag nam, mocht zij alsnog aanblijven met twee crisismanagers naast zich. 

Uiteindelijk liet ook cd&v Verhegge vallen

“Wij vroegen haar ontslag al tijdens de onderzoekscommissie”, zegt Malfroot. “Voor ons was het immers toen al duidelijk dat Verhegge in verschillende probleemgevallen de urgentie niet zag en haar teams onvoldoende aanstuurde. Maar aangezien zij de bescherming van cd&v genoot, kon zij nog bijna een half jaar langer op post blijven.”

Cd&v keerde zich uiteindelijk ook van Verhegge af nadat in navolging van het Vlaams Belang ook N-VA en Open Vld haar ontslag vroegen. “Haar positie was uiteindelijk ook voor de meerderheidspartijen totaal onhoudbaar geworden”, aldus Malfroot. “Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) wou Verhegge initieel nog aan boord houden tot aan haar evaluatie, maar begreep dat dit niet langer vol te houden was.”