vrijdag, 18 nov 2022

Vlaams Belang vraagt ontslag Katrien Verhegge na nieuwe wantoestanden kinderopvang

Foto: iStock. Vlaams Belang vraagt ontslag Katrien Verhegge na nieuwe wantoestanden kinderopvang

Voor het Vlaams Belang waren de twee recente schandalen in twee kinderdagverblijven de druppel en moet Katrien Verhegge opstappen als topvrouw van het Agentschap Opgroeien. “Wij vroegen haar ontslag al tijdens de parlementaire onderzoekscommissie”, zegt Vlaams Parlementslid Ilse Malfroot. “Het is jammer dat er weer eerst gruwelijke feiten naar boven moesten komen vooraleer N-VA en open Vld ook tot hetzelfde inzicht kwamen. “Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) moet niet langer talmen en haar ontslaan.

De afgelopen week kwamen er twee gruwelijke feiten in twee verschillende kinderdagverblijven aan het licht. In kinderdagverblijf ‘Mippie en Moppie’ in Keerbergen werden kinderen met ducttape vastgebonden in bed. In het (B)engeltje in Oudenaarde waren de feiten zo mogelijk nog erger en werden kinderen geslagen, onder dwang gevoed en zelfs opgesloten. In die laatste crèche waren de feiten bovendien al gekend sinds 2011. Pas na een vernietigend rapport van ‘t Veck (Vlaams expertisecentrum kindermishandeling) besliste de dienst Opgroeien (het voormalige Kind en Gezin) om het (B)engeltje te sluiten. Het Vlaams Belang vraagt daarom het ontslag van topvrouw Katrien Verhegge.

“Verhegge zit al vijf maanden te lang op post”

“Al tijdens de parlementaire onderzoekscommissie naar de veiligheid in de kinderopvang vroegen wij het ontslag van Verhegge”, zegt Malfroot. “Die kostte uiteindelijk de kop van toenmalig minister van Welzijn Wouter Beke (cd&v), maar voor het Vlaams Belang was het toen al duidelijk dat Verhegge een enorme verantwoordelijkheid droeg voor het niet of veel te laat sluiten van crèches waar onaanvaardbare toestanden plaatsvonden. Ze zag in verschillende probleemgevallen de urgentie niet en stuurde haar teams onvoldoende aan.”

Verhegge kon na de onderzoekscommissie haar vel redden en kreeg twee crisismanagers naast zich. “Het is duidelijk dat dit enkel uitstel van executie is geweest en Verhegge al vijf maanden te lang op haar positie zit”, aldus Malfroot. 

Regeringspartijen N-VA en Open Vld vroegen ondertussen ook het ontslag van Verhegge. “Het is jammer dat er weer eerst gruwelijke feiten naar boven moesten komen vooraleer zij tot hetzelfde inzicht kwamen dat zij niet de geschikte persoon is om nog langer het agentschap Opgroeien te leiden”, besluit Malfroot. “Huidig minister van Welzijn Hilde Crevits moet niet langer talmen en haar ontslaan.”