Persberichten
donderdag, 04 mei 2023

Verijdelde aanslag: IS-gevaar nog niet geweken

De politie heeft 7 aanhangers van terreurgroep Islamitische Staat (IS) opgepakt die een aanslag wilden plegen in ons land. Het merendeel van hen heeft de Tsjetsjeense nationaliteit. “Onze ordediensten verdienen een pluim voor hun doortastend optreden”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “Het IS-gevaar is jammer genoeg nog niet geweken. Het is bovendien erg zorgwekkend dat er zo snel geradicaliseerd wordt en dan nog zo ver in West-Vlaanderen.”

De Federale Gerechtelijke Politie heeft vandaag verschillende huiszoekingen uitgevoerd, waarbij zeven terreurverdachten, veelal van Tsjetsjeense origine, gearresteerd zijn. De invallen vonden plaats in Roeselare, Menen, Oostende, Wevelgem en Gent. Volgens het federaal parket zijn de zeven fanatieke aanhangers van terreurgroep IS. Het zou gaan om twintigers die snel geradicaliseerd zijn. Zij hadden nog geen duidelijk doelwit voor een mogelijke aanslag voor ogen, maar de zeven waren wel actief op zoek naar wapens en hadden al verscheidene scenario’s besproken.

“Onze ordediensten verdienen een pluim voor hun doortastend optreden"

Het federaal parket stelt dat het op korte tijd al de derde cel is die ze ontmantelen die van plan was om een terroristische aanslag te plegen in België. “Onze ordediensten verdienen een pluim voor hun doortastend optreden”, zegt Depoortere. “Ondanks de besparingen en vaak ook het gebrek aan politieke steun blijven zij goed werk leveren.”

Volgens het Vlaams Belang moet de politiek deze dreiging ernstig nemen. “Het IS-gevaar is jammer genoeg nog niet geweken”, aldus Depoortere. “Het is bovendien erg zorgwekkend dat er zo snel geradicaliseerd wordt en dan nog zo ver in West-Vlaanderen.”