Nieuws
woensdag, 29 mrt 2023

Verdachte verijdelde terreuraanslag werd al opgepakt voor terrorisme

Eén van de verdachten die gisteren werd opgepakt omdat hij een aanslag in ons land beraamde, werd in 2020 al gearresteerd omdat hij een aanslag wou plegen. De nu 19-jarige jongeman werd toen naar een jeugdinstelling gestuurd en was ondertussen vrij onder voorwaarden. Kamerlid Marijke Dillen reageert scherp: “Iemand die ingebed zit in een internationaal netwerk van terroristen en concrete plannen had om een aanslag te plegen na twee jaar vrijlaten, wie bedenkt zoiets?”

Eergisteravond werden acht mensen opgepakt omdat ze een islamitische aanslag zouden willen plegen in ons land. Eén van de opgepakte mannen (S.B.) werd in oktober 2020 al opgepakt. De toen 17-jarige van Kosovaarse afkomst had samen met twee kompanen een videoboodschap gemaakt waarin ze trouw zwoeren aan Islamitische Staat (IS). Ze hadden ook al een concreet doelwit voor een aanslag voor ogen: een politiekantoor in Luik. 

Vlaams Belang pleitte er eerder al voor om minderjarigen die terroristische misdrijven begaan te berechten als meerderjarigen.

Uit onderzoek bleek dat de dreiging ernstig was en dat de jongeman ernstig ingebed zat in de internationale IS-netwerken. Hij had onder meer contact met iemand uit de entourage van de dader van de aanslagen in Wenen in 2020 waarbij vier doden vielen. S.B. werd opgesloten in een jeugdinstelling, maar kwam ondertussen weer vrij onder voorwaarden. 

“Gelukkig werd de man goed in de gaten gehouden door de veiligheidsdiensten”, zegt Dillen. “Als zij niet zo’n goed werk hadden geleverd, had dit mogelijk dramatisch kunnen aflopen.” Volgens het Kamerlid hebben de regering en justitie duidelijk gefaald in dit dossier. “Iemand die ingebed zit in een internationaal netwerk van terroristen en concrete plannen had om een aanslag te plegen na twee jaar vrijlaten, wie bedenkt zoiets?” Het Vlaams Belang pleitte er eerder al voor om minderjarigen die terroristische misdrijven begaan te berechten als meerderjarigen.