Persberichten
dinsdag, 28 mrt 2023

Islamitische aanslagen in ons land verijdeld

Foto: iStock. Islamitische aanslagen in ons land verijdeld

Gisteravond werden acht mensen opgepakt omdat ze ervan verdacht worden een islamitische aanslag te willen plegen in ons land. Er werden op verschillende plaatsen in het Antwerpse, rond Brussel en in Eupen huiszoekingen uitgevoerd door de federale gerechtelijke politie. “Zeven jaar na de bloedige islamitische aanslagen van 22 maart 2016, is het gevaar duidelijk nog steeds niet geweken”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “De meer dan 700 miljoen euro die de federale regering vrijmaakt voor de opvang van asielzoekers, zou beter ingezet worden voor de bestrijding van islamitisch extremisme in ons land.”

Het zou gaan om twee dossiers die recentelijk aan elkaar gelinkt werden door het federaal parket. Een Antwerpse en Brusselse cel geradicaliseerde moslims zouden met elkaar in contact staan en concrete plannen hebben om aanslagen te plegen. “De politiediensten hebben hier erg goed werk geleverd”, zegt Depoortere. “Het toont wel aan dat het gevaar op islamitische aanslagen allesbehalve geweken is in ons land.”

“Het toont aan dat het gevaar op islamitische aanslagen allesbehalve geweken is in ons land”

Er werden vijf huiszoekingen uitgevoerd in Merksem, Borgerhout, Deurne, Sint-Jans-Molenbeek en Eupen. Over de resultaten van de huiszoekingen en over mogelijke doelwitten wordt voorlopig nog niet gecommuniceerd. De timing is bitter. Vorige week nog werden de slachtoffers van de islamitische aanslagen van 22 maart 2016 herdacht. Daarbij kwamen 32 mensen om het leven. 

Gisteren werd dan weer bekend dat een 38-jarige Syriër die hier als vluchteling werd erkend oorlogsmisdaden onder IS zou gepleegd hebben. Het Vlaams Belang herhaalt daarom de oproep om iedereen die sinds 2015 het land binnenkwam en waarvan geweten is dat ze een tijd in Syrië of Irak doorbrachten bijkomend te screenen. “De veiligheid van burgers garanderen is de eerste en belangrijkste taak van een overheid. En deze overheid faalt door haar asiel- en migratiebeleid duidelijk in die taak”, aldus Depoortere. “De meer dan 700 miljoen euro die de federale regering vrijmaakt voor de opvang van asielzoekers, zou beter ingezet worden voor de bestrijding van islamitisch extremisme in ons land.”