Persberichten
dinsdag, 16 apr 2019

Verkiezingen 2019: Brusselse gemeentes blijven Nederlandstalige lijsten discrimineren

De Nederlandstalige partijen worden bij de verkiezingscampagne voor de verkiezingen van 26 mei op ongehoorde wijze gediscrimineerd door de diverse Brusselse gemeentes.

Het Vlaams Belang stelt vast dat verschillende gemeentes uit het hoofdstedelijk gewest de Nederlandstalige partijen enorm benadelen bij het verdelen van de officiële aanplakborden voor de verkiezingen. In de Brusselse gemeente Vorst krijgen de Vlaamse partijen ieder slechts een half bordje ter beschikking, en de Franstalige partijen een heel bord.  Brussels Vlaams Belang fractievoorzitter Dominiek Lootens interpelleerde in het Brussels Parlement minister-voorzitter Rudi Vervoort hierover. Vervoort bevestigde in zijn antwoord dat het gelijkheidsbeginsel en het non-discriminatiebeginsel moet worden gerespecteerd, en dat hij waar nodig als toezichthoudende overheid de nodige maatregelen zou treffen.

Vlaams Belang fractievoorzitter Lootens: “Vandaag moeten we vaststellen dat de Brusselse minister-voorzitter zijn mooie woorden blijkbaar niet in de praktijk heeft omgezet. Het resultaat is dat er intussen meerdere gemeentes zijn waar de Vlaamse partijen onheus worden behandeld. In de gemeente Watermaal-Bosvoorde krijgen de Franstalige partijen ook een volledig bord ter hunner beschikking, en de Nederlandstalige partijen maar een half. In Etterbeek gaat MR-burgemeester De Wolf nog een stapje verder. Daar worden voor zowat iedere Franstalige partij twee borden voorzien, en opnieuw slechts een half voor de Nederlandstalige partijen.

Het Vlaams Belang vindt deze situatie absoluut onaanvaardbaar en een parlementaire democratie onwaardig. De Vlaams-nationale partij roept de Brusselse minister-voorzitter dan ook op om bij hoogdringendheid de nodige toezichtsmaatregelen te nemen, teneinde een einde te maken aan deze discriminatoire houding van de Brusselse schepencolleges. Het Vlaams Belang zelf heeft de betrokken gemeentes alvast een aangetekende ingebrekestelling verzonden.

Tevens roept het Vlaams Belang de Vlaamse schepenen (Groen en CD&V) in de bewuste gemeentes op om per direct de nodige maatregelen te nemen om deze anti-Vlaamse discriminatie een halt toe te roepen.