Nieuws
dinsdag, 01 feb 2022

Verkoop sociale huurwoningen? “Stop onzekerheid sociale huurders!”

Het Vlaams Belang dringt aan op een oplossing voor de duizenden sociale huurders die in onzekerheid leven in onder meer Gent en Antwerpen. In deze Vlaamse steden dreigen sociale huisvestingsmaatschappijen met de verkoop van duizenden sociale woningen. “Wij zullen nooit aanvaarden of toelaten dat er op de kap van onze Vlaamse sociale huurders politieke spelletjes gespeeld worden”, reageert Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert.

Zowel in Gent als in Antwerpen willen sociale huisvestingsmaatschappijen huurwoningen verkopen. Alleen al in Gent gaat het om de verkoop van 3.500 sociale huurwoningen uit het patrimonium van SHM Volkshaard. De onzekerheid en onrust bij sociale huurders is enorm. De stad Gent wil de woningen niet aankopen - naar eigen zeggen wegens gebrek aan financiële middelen - en Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) zegt dat verkopen pas de laatste optie is. “Maar dat is onvoldoende”, reageert Blancquaert, “Diependaele moet een oplossing aanbieden.”

“De sociale huurmarkt kan geen onzekerheid meer aan”

De oorzaak van de problemen is duidelijk. Diependaele heeft in het begin van deze legislatuur aangekondigd dat hij de sociale huisvestingssector wou vereenvoudigen door het invoeren van slechts één actieve woonmaatschappij per gemeente. Die fusies zijn nu volop aan de gang en moeten afgerond zijn voor 1 januari 2023. “De nefaste invloed op de bouw en renovatie van sociale woningen door deze fusies waren al gekend”, aldus Blancquaert. “Maar dat het nu ook leidt tot een uitverkoop van sociale huurwoningen is voor ons meer dan een brug te ver.”

“Het is duidelijk dat de regelgeving die oplegt dat er maar één sociale huisvestingsmaatschappij per gemeente is, ongewenste effecten heeft voor onze Vlaamse sociale huurders”, vervolgt Blancquaert. “Ik zal dan ook bij minister Diependaele in het Vlaams Parlement aandringen om een oplossing te voorzien die al de getroffen huurders zekerheid kan bieden.”