Nieuws
dinsdag, 29 nov 2022

Verlenging termijn voor vervanging roetfilter: “Onvoldoende, Deeltjestellertest moet worden opgeschort”

Foto: iStock. Langere termijn lost probleem deeltjestellertest niet op

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) heeft de termijn om een defecte roetfilter te vervangen opgetrokken van drie maanden naar een jaar. “Het is een goede zaak dat de burger meer tijd krijgt, maar het probleem met de deeltjestellertest is hiermee niet opgelost”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden. “Eerder deze maand dienden wij een resolutie in om onbetrouwbare test tijdelijk op te schorten. Jammer genoeg is het Vlaams Belang de enige partij die het consequent voor de automobilist opneemt.”

Sinds 1 juli van dit jaar moeten autokeuringen in Vlaanderen dieselwagens met euronorm vijf of hoger onderwerpen aan de deeltjestellertest, of de zogenaamde PN-meting. Die heeft als doel om wagens met een gefraudeerde of defecte roetfilter van de baan te houden. Om een groene kaart te krijgen, moet een wagen minder dan 250.000 fijnstofdeeltjes per kubieke centimeter uitstoten. Indien het meetresultaat tussen de 250.000 deeltjes en 1 miljoen ligt, krijgt men een groene kaart met de waarschuwing dat men bij de volgende controle maximum 250.000 deeltjes mag hebben. Wie meer dan 1 miljoen deeltjes heeft, krijgt een rode kaart en moest aanvankelijk binnen een termijn van drie maanden zijn roetfilter laten vervangen. Mobiliteitsminister Lydia Peeters heeft deze termijn nu opgetrokken tot een jaar. 

Uit getuigenissen blijkt echter dat meer en meer wagens met een correct werkende of een nieuw geïnstalleerde roetfilter niet door de controle raken.

“Schort de onbetrouwbare deeltjestellertest op”

“Het is een goede zaak dat de burger meer tijd krijgt, maar het probleem met de deeltjestellertest is hiermee niet opgelost”, zegt Verheyden. "Met de langere termijn erkent minister Peeters nu wel dat er een probleem is en geeft ze ons impliciet gelijk. Desalniettemin blijft ze de automobilisten toch nog onterecht op kosten jagen.” Het Vlaams Belang wil dat de inzet van de deeltjestellertest wordt opgeschort tot een overleg tussen de keuringscentra en de sectororganisatie van de garagisten een resultaat heeft opgeleverd met meer betrouwbare methodes zodat wagens met een correct werkende roetfilter niet langer worden afgekeurd.

Ook regeringspartij cd&v uitte gisteren in de media kritiek op de aanpak van de minister. “Toen ik aan het Vlaams Parlement echter bijna een maand geleden een resolutie ter bespreking voorlegde om de deeltjestellertest tijdelijk op te schorten, gaf de cd&v niet thuis. Nu ze echter merkt dat steeds meer Vlamingen nodeloos op kosten gejaagd worden, bekritiseert de partij plots in de pers het beleid dat haar eigen ministers hebben goedgekeurd. Het is jammer dat het Vlaams Belang de enige partij is die het consequent voor de automobilist opneemt.”