Persberichten
woensdag, 31 jan 2024

Verlinden geeft toe: geen budgetten, geen nieuw loonakkoord voor politie

 

Foto: iStock. Verlinden geeft toe: geen budgetten, geen nieuw loonakkoord voor politie

Er komt deze legislatuur geen nieuw loonakkoord meer voor de politiediensten. Zo werd in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken schoorvoetend toegegeven door minister Annelies Verlinden (cd&v). “Het is beschamend dat Verlinden en haar partij er niet in geslaagd zijn hier budget voor te vinden”, zegt Kamerlid en commissievoorzitter Ortwin Depoortere (Vlaams Belang), die de minister ondervroeg. “Cd&v was niet meer dan een dood politiek lichtgewicht binnen Vivaldi.

Vorige week resulteerde het overlegcomité tussen de politievakbonden en de voogdijministers Verlinden en Paul Van Tigchelt (Open Vld) in boze reacties van de politievakbonden, gevolgd door een stakingsaanzegging. Het Vlaams Belang schaarde zich eerder al achter de visie van de politievakbonden en ging daarom de confrontatie aan met Verlinden. 

“Verlinden komt hiermee in het Guinness Book of Records, met het record van het breken van gemaakte beloftes”

“Uit de reactie van Verlinden blijkt nu onomwonden dat de politieambtenaren deze legislatuur niet meer moeten rekenen op een nieuw loonakkoord”, aldus Depoortere. “Als belangrijkste argumenten haalde ze daarbij aan dat er geen budget is en dat ze de lokale steden en gemeenten in een verkiezingsjaar niet wil opzadelen met de gevolgen van een nieuw loonakkoord. Verlinden, die doorgaans nauwelijks enige emotie vertoont, viel enigszins uit haar rol en beet me toe dat ik haar maar moest zeggen waar ik wel budget kan vinden.” 

Depoortere confronteerde de minister daarop met het feit dat noch zij noch haar partij voldoende gestreden hebben voor de belangen van de politieambtenaren. Hij verwees daarbij ook fijntjes naar de loonsverhoging die PS-minister van Defensie Ludivine Dedonder wel had goedgekeurd gekregen voor de militairen. “U komt hiermee in het Guinness Book of Records met het record van het breken van gemaakte beloftes”, zei Depoortere. “Het is beschamend dat u aan mij moet vragen waar ik het budget vandaan zou halen. Dat u en uw partij daar zelf niet in zijn geslaagd bewijst dat cd&v niet meer is dan een dood politiek lichtgewicht binnen Vivaldi.”