Persberichten
donderdag, 04 apr 2024

Verlinden moet politieke verantwoordelijkheid nemen

Foto: iStock. Verlinden moet politieke verantwoordelijkheid nemen

Een vernietigend rapport van het Comité P, dat vandaag uitlekte in de Franstalige pers, wijst op een “uiterst problematisch gebrek aan communicatie tussen de verschillende politiediensten van het land. Een spelfout in de naam van de islamterrorist Abdesalem Lassoued blijkt de oorzaak te zijn geweest van een persoonsverwarring bij de politiediensten, en legt problemen met procedures bloot. “Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) is politiek verantwoordelijk voor de disfuncties die dit rapport blootlegt”, zegt voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “Ze doet er best aan de eer aan zichzelf te houden en ontslag te nemen. 

Vandaag ontvangt Verlinden het vernietigend rapport over de politiediensten. Het Comité P, dat de politiediensten controleert, bracht hierin de feiten in kaart die hebben geleid tot de dodelijke terreuraanslag van 16 oktober 2023 in Brussel, waarbij moslimterrorist Abdesalem Lassoued twee Zweedse toeristen neerschoot met een oorlogswapen. In een videoboodschap bekende hij geïnspireerd te zijn geweest door Islamitische Staat. 

Het rapport van het Comité P legt verschillende disfuncties in de monitoring van Abdesalem Lassoued bloot. “Opmerkelijke vaststelling lijkt te zijn dat er een spelfout in het dossier van de terrorist was geslopen, waardoor de politie dacht dat er twee Abdesalem Lassoueds waren”, stelt Kamerlid en lid van Comité P en Comité I Marijke Dillen (Vlaams Belang). “Pas na de dramatische terreuraanslag op de Zweden merkte de politie op dat het om dezelfde persoon ging.”

“Minister Verlinden schoof elke verantwoordelijkheid onmiddellijk van zich af”

Depoortere wijst erop dat eerder al vragen werden gesteld rond mogelijke fouten bij de politiediensten, aangezien Lassoued geen onbekende was voor de veiligheidsdiensten en zo meermaals op de radar kwam. “Maar minister Verlinden schoof elke verantwoordelijkheid onmiddellijk van zich af.”

“Nu blijkt dat volgens het rapport ernstige disfuncties en communicatieproblemen bij de veiligheidsdiensten mogelijk een rol speelden bij een correcte behandeling van het dossier van Lassoued, houdt minister Verlinden best de eer aan zichzelf”, besluit Depoortere. “Net zoals voormalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) dat deed naar aanleiding van fouten gemaakt door het Brussels Parket.”