Nieuws
woensdag, 06 sep 2023

Vermoedelijk meer dan 1 miljoen asielzoekers in de EU dit jaar

Een analyse van het Europese Asielagentschap (EUAA) toont aan dat er in de eerste helft van 2023 meer dan een half miljoen asielaanvragen werden geregistreerd in Europa. Volgens het agentschap zullen er vermoedelijk meer dan 1 miljoen aanvragen zijn tegen het einde van het jaar. “Voor wie er nog aan twijfelt: dit is een asielinvasie”, zegt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche. “De Europese Unie doet niks om onze buitengrenzen te beschermen. Integendeel, met het EU-migratiepact wordt de migratiekraan wagenwijd opengedraaid.”

Tegen het einde van juni werden er al 519.000 asielaanvragen geregistreerd. Dat is een stijging van maar liefst 28 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In 2022 werden er trouwens al 53 procent meer asielzoekers geteld dan het jaar ervoor. “De asielinvasie blijft onverminderd voortduren en wint zelfs aan snelheid”, zegt Vandendriessche.

“Er moet een duidelijk signaal uitgestuurd worden: wie illegaal Europa binnen komt, verliest elk recht op asiel”

Het Europees Asielagentschap stelt dat het aantal asielzoekers tegen het einde van het jaar de 1 miljoen zal overschrijden. Dat is het hoogste aantal sinds 2015-2016. “Deze voorspelling doet meteen alle hoop op een kentering door migratiedeals zoals die onlangs met Tunesië werden gesloten, als sneeuw voor de zon verdwijnen”, vervolgt Vandendriessche. “Onze grenzen zijn zo lek als een zeef. De bevolking geeft keer op keer het signaal dat het minder migratie wil, maar toch blijft de Europese Unie weigeren om onze buitengrenzen af te schermen.”

Volgens Vandendriessche zal het EU-migratiepact dat onlangs werd gesloten de situatie nog verergeren. “Men wil met dat pact niet minder migratie, maar meer migratie”, aldus het Europees Parlementslid. “Illegale migratie transformeren in legale migratie is het enige doel van dat pact. Het is een ramp voor Europa. De enige manier waarop we deze dramatische trends kunnen keren is door opnieuw controle over onze grenzen te krijgen. We hebben nood aan een Fort Europa waarbij enkel wij bepalen wie binnenkomt en onder welke voorwaarden. Bovendien moet er een duidelijk signaal uitgestuurd worden: wie illegaal Europa binnen komt, verliest elk recht op asiel.”