Persberichten
dinsdag, 09 jan 2024

Vernietiging afschaving zorgbudget door Raad van State moet startpunt zijn voor menswaardig beleid voor mensen met handicap

Het Vlaams Belang reageert tevreden op de vernietiging van de hervorming van het zorgbudget voor mensen met een handicap door de Raad van State. Zo’n 15.000 mensen zouden daardoor hun budget ingeperkt zien. “De vernietiging van deze onrechtvaardige afschaving van het zorgbudget moet een startpunt zijn om eindelijk een menswaardig beleid voor mensen met een handicap te voeren”, zegt Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse. “We mogen niet vergeten dat er nog duizenden mensen op wachtlijsten staan die helemaal niks krijgen. Ook voor hen moeten op korte termijn de nodige middelen vrijgemaakt worden.”

Het Vlaams Belang riep Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) eerder al op om de hervorming van het zorgbudget terug te draaien. Die trof zo’n 15.000 mensen met een handicap die op de wachtlijst stonden voor een persoonsvolgend budget. De Raad van State kraakte de regelgeving uit 2021 afgelopen zomer al af, maar de Vlaamse regering ging daar niet op in. “We riepen de Vlaamse regering op om zelf een eind te maken aan deze onrechtvaardigheid, maar het moest blijkbaar duren tot de Raad van State ingreep”, zegt Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse. 

“De vernietiging van deze onrechtvaardige afschaving van het zorgbudget moet een startpunt zijn om eindelijk een menswaardig beleid voor mensen met een handicap te voeren”

Maar het Vlaams Belang wijst erop dat met de uitspraak van de Raad van State geen eindpunt mag zijn. “Er staan nog duizenden mensen met een handicap op wachtlijsten”, aldus De Reuse. “Bepaalde categorieën krijgen helemaal niks. Wij eisen van de Vlaamse regering dat ze op korte termijn de nodige middelen vrijmaakt die garanderen dat alle personen met een handicap, ongeacht de prioriteitengroep waarin ze zich bevinden, het budget ontvangen waar ze recht op hebben.”

“De Vlaamse regering moet eindelijk haar verantwoordelijkheid opnemen”, besluit De Reuse. “Niets zegt meer over het sociaal gelaat van deze regering dan de afgrijselijke manier waarop ze omspringt met mensen met zorgnoden. Elke persoon met een handicap moet eindelijk de steun krijgen waar hij wettelijk recht op heeft en nood aan heeft, ongeacht de zorgcategorie waartoe hij behoort.”