Nieuws
woensdag, 09 feb 2022

“Veroordeelde jihadisten kunnen hier verder aanslagen beramen”

Het Vlaams Belang toont zich tevreden dat in de Antwerpse regio een jihadistisch terreurnetwerk in opbouw werd opgerold en aldus aanslagen werden voorkomen, maar de partij heeft ook ernstige bedenkingen. “Het is goed dat er schijnbaar sneller en harder wordt opgetreden tegen dergelijke netwerken”, zegt Vlaams Parlementslid Filip Dewinter, tegen wie de jihadisten in kwestie een aanslag beraamden. “Maar het is onaanvaardbaar dat reeds eerder veroordeelde moslimextremisten hier steeds opnieuw dergelijke aanslagcomplotten kunnen smeden.”

De federale politie pakte dinsdagochtend 13 personen uit het Antwerpse salafistisch jihadistisch milieu op, waarvan verschillende goed gekend zijn bij Justitie. “Het gaat onder meer om figuren die in 2016 al met plannen voor een moordaanslag tegen mij rondliepen en om figuren die gelinkt werden aan Hicham Chaïb, die zich vanuit Antwerpen opwerkte tot een leidend figuur van IS in Raqqa”, aldus Dewinter. “Uiteindelijk werden ze in 2016 veroordeeld. Ten tijde van hun veroordeling waren ze minderjarig maar tot enige inkeer zijn ze sindsdien duidelijk nooit gekomen.”

“Deze sujetten lachen met de straffen die in dit land gehanteerd worden en zullen steeds opnieuw aanslagen proberen plegen”

“De dreiging die van Syrië-ronselaars en van Sharia4Belgium uitging, hebben we reeds in 2010 aangekaart”, vervolgt Dewinter. “Helaas was het toen vechten tegen de bierkaai. In die dagen werden we uitgelachen door toenmalig burgemeester Patrick Janssens (Vooruit), die de jihadisten als ongevaarlijke carnavalsfiguren beschouwde. Annemie Turtelboom (Open Vld) betitelde Sharia4Belgium zelfs als een ‘scoutsgroep’. Wij klopten het zogenaamd allemaal maar op voor ons eigen politiek gewin. Maar sinds in 2015 de bloedige aanslagen plaatsvonden in Zaventem en Brussel wordt de dreiging van dergelijke ‘scoutsgroepen’ gelukkig ernstiger genomen.”

“Terwijl vandaag door het Hof van Beroep te Antwerpen wordt geoordeeld over de effectieve gevangenisstraffen van de Vlaams-nationalisten van Voorpost die het gewaagd hadden een spandoek tegen islamisering te ontrollen, lopen moslimextremisten met terreurplannen gewoon vrij rond”, besluit Dewinter. “Voor ons is het duidelijk dat de personen die voor dergelijke zaken worden opgepakt de nationaliteit moet worden afgenomen en dat deze personen stante pede het land moeten worden uitgewezen.”