Persberichten
vrijdag, 01 sep 2023

Vivaldi blijft inzetten op extra opvangplaatsen voor asielzoekers

Het Vlaams Belang verbaast zich over het feit dat de federale Vivaldi-regering blijft volharden om meer opvangcapaciteit voor asielzoekers te voorzien. “Zolang effectieve en efficiënte maatregelen om de instroom in te dammen, uitblijven, zal de asielcrisis in dit land blijven aanslepen”, zegt federaal fractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang). Het creëren van extra opvangcapaciteit verandert daar niks aan en zal alleen maar meer asielzoekers aantrekken. Cd&v-staatssecretaris Nicole de Moor en de regering onder leiding van Open Vld blijven een beleid voeren dat in de richting gaat van open grenzen.”

Na de aankondiging van staatssecretaris voor Asiel en migratie Nicole de Moor (cd&v) om tijdelijk geen alleenstaande mannen meer op te vangen, kondigde zij vandaag samen met premier Alexander De Croo (Open Vld) aan dat de regering verder op zoek gaat naar nog maar eens extra opvangcapaciteit. Voor een goed begrip: ondertussen overschreed de opvangcapaciteit de grens van 34.000 plaatsen. Een historisch record. En nog is het einde van de crisis niet in zicht. Naast extra opvangcapaciteit, pakt de Moor opnieuw uit met een ‘Winterplan’. Er wordt voor zoveelste keer aangekondigd dat men erkende vluchtelingen sneller uit het opvangnetwerk wil laten stromen en hen wil helpen met het zoeken van huisvesting op een al oververhitte huisvestingsmarkt. Voor het overige wordt nog maar eens verwezen naar het beruchte EU-migratiepact, dat volgens het Vlaams Belang uiteindelijk enkel tot meer migratie zal leiden.

Asielcrisis geen verrassing

“Hoe men het ook draait of keer, het feit dat de asielcrisis zich vandaag opnieuw in alle hevigheid aanbiedt, komt niet als een verrassing”, zegt Pas. “We hebben dit vorig jaar al met het Vlaams Belang voorspeld. Zolang effectieve en efficiënte maatregelen om de instroom in te dammen, uitblijven, zal de asielcrisis in dit land blijven aanslepen en is het nu al voorspelbaar dat er ook na dit nieuwe ‘Winterplan’ nog lente-, zomer- en herfstplannen zullen volgen. Zolang er geen trendbreuk in het asiel- en immigratiebeleid komt, zal de instroom immers onverminderd aanhouden en zullen nog eens honderden extra personeelsleden voor de immigratiediensten, nog eens duizenden extra opvangplaatsen en nog eens extra miljoenen euro’s voor het asielbudget niet volstaan.”

In oktober vorig jaar stelde De Croo op het congres van Open Vld dat “we op een bepaald moment de discussie moeten aangaan over hoeveel we nog moeten en kunnen doen. Er is een moment dat we als land moeten zeggen: wij hebben ons deel gedaan.” “Kennelijk is dat moment voor de Croo nog altijd niet aangebroken en blijft Open Vld een beleid voeren dat in de richting gaat van open grenzen”, aldus Pas. “De resultaten zijn ernaar: de opvangcentra zitten vol, de wachtlijsten staan vol, het land is vol en onze mensen hebben er hun buik van vol en draaien op voor de rekening.”