Nieuws
donderdag, 21 dec 2023

Vivaldi blijft zich hullen in stilzwijgen over de Plaasmoorde

Foto: iStock. Vivaldi blijft zich hullen in stilzwijgen over de Plaasmoorde

Het Vlaams Belang hekelt de stilte van de Vivaldi-regering rond de Zuid-Afrikaanse Plaasmoorde. Dit zijn de gruwelijke en moorddadige erfaanvallen van veelal zwarte bendes tegen blanke Afrikanerboeren, hun gezinnen en hun personeel. “We zien dat dit anti-blank geweld een structureel gegeven is in de Zuid-Afrikaanse samenleving”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. Van juli tot september 2023 gaat het om 239 erfaanvallen, waarvan 45 met dodelijke afloop. Verontrustende cijfers, maar de zelfverklaarde mensenrechtenbeschermers van Vivaldi hullen zich hierover in stilzwijgen, tot het bittere einde van hun legislatuur." 

Vlaams Belang stelt de Plaasmoorde al zeer lang aan de kaak in de Kamer en het Vlaams Parlement en beschouwt ze niet als een gewone vorm van misdaad. “Het fenomeen is een extreme uiting van een bredere problematiek in de Zuid-Afrikaanse samenleving”, aldus Samyn, “De Plaasmoorde zijn ingebed in een anti-blank klimaat dat de linkse ANC-regering gedoogt, en dat links-extremisten als Julius Malema van de Economic Freedom Fighters bewust en ongestraft creëren, door bijvoorbeeld liederen als Kill the Boer te zingen voor volle stadions.” 

“Deze omgekeerde apartheid moet nu stoppen”

Naast de Plaasmoorde fulmineert het Vlaams Belang ook tegen andere vormen van racisme en discriminatie ten aanzien van blanke Afrikaners. “De ANC-overheid voert een anti-blank beleid via landonteigeningen en ontzegt ook subsidies aan blanke ondernemers”, gaat Samyn verder, “Dit fenomeen zagen we bijvoorbeeld al met de discriminatie van blanken bij het toekennen van coronasteun.”

Vlaams Belang roept de Vivaldi-regering tot slot op om het probleem te erkennen en actie te ondernemen. Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) in het bijzonder heeft volgens de partij nooit het racistische karakter van de Plaasmoorde willen erkennen en pleitte de Zuid-Afrikaanse overheid telkens vrij van verantwoordelijkheid. “Wij roepen Vivaldi op om zijn kop uit het zand te trekken en de Plaasmoorde expliciet te benoemen en te veroordelen”, besluit Samyn, “Deze omgekeerde Apartheid moet eindigen.”