Nieuws
vrijdag, 20 okt 2023

Voor Vivaldi is antiblank racisme geen racisme

Foto: iStock. Voor Vivaldi is antiblank racisme geen racisme

Deze week moest het Vlaams Belang in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken nog maar eens vaststellen dat racisme en rassenhaat voor Vivaldi een relatief gegeven is. “Het bestaat blijkbaar niet wanneer de slachtoffers blank zijn”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “Zelfs een lied dat in Zuid-Afrika woordelijk oproept om de blanken uit te moorden, moet voor minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) ‘in de context’ bekeken worden.”  

Eind juli riep de leider van de uiterst linkse Economic Freedom Fighters (EFF), Julius Malema, in een vol stadion in Johannesburg met het lied ‘Kill the boer’ op tot het uitmoorden van de blanke Zuid-Afrikanen. “Het was niet de eerste keer dat de bloeddorstige fanaticus opriep tot een blanke genocide”, aldus Samyn. “En hoewel er veel internationale aandacht voor het misselijkmakende gebeuren was, bleef het in ons land angstwekkend stil. Zowel in de media als ter linkerzijde van het politieke spectrum.”

“Anders dan voor Vivaldi is voor het Vlaams Belang een oproep tot genocide een oproep tot genocide”

Samyn wou van Lahbib weten of ze de Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa gaat aanmanen actie te ondernemen tegen het gewelddadige EEF en zijn leider Malema. “Het minste wat Lahbib kan doen is bij Ramaphosa aandringen op bijkomende maatregelen ter bescherming van de blanke minderheid in diens land”, aldus het Kamerlid. “Ze moet ook eindelijk gevolgen verbinden aan het aanhoudende anti-blanke geweld. De wekelijkse plaasaanvalle en -moorde en de welig tierende corruptie en criminaliteit moeten consequenties hebben voor de Belgische overheidssteun en investeringen in Zuid-Afrika. Zeker indien de Zuid-Afrikaanse overheid weigert hier tegen op te treden.”

“Het teleurstellend antwoord van Lahbib bestond alleen maar uit laksheid en ontkenning”, besluit Samyn. “Volgens de minister is een lied dat zonder meer oproept tot het uitmoorden van de Afrikanerbevolking en ontegensprekelijk bijdraagt aan het huidige klimaat van antiblank geweld, geen racisme. Je moet zoiets ‘in zijn context’ plaatsen volgens Lahbib. Anders dan voor Vivaldi is voor het Vlaams Belang een oproep tot genocide een oproep tot genocide.”