Nieuws
zondag, 07 mei 2023

Vivaldi ontkent bestaan Catalaanse politieke gevangenen in Spanje

Het Vlaams Belang reageert verontwaardigd op de ontkenning door Vivaldi van de Spaanse repressie tegen de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn ondervroeg minister van Buitenlandse Zaken Lahbib (MR) over haar standpunt in de kwestie, onder meer naar de Catalaanse politieke gevangenen. “De minister antwoordde doodleuk dat Spanje een rechtsstaat is en dat die gevangenen er dus niet zijn”, aldus Samyn. “Deze negationistische houding staat in schril contrast met hun moralistische vingertje ten aanzien van Hongarije en Polen. Beschamend en hypocriet.”

In oktober 2017 sprak een ruime meerderheid van de Catalanen zich in een referendum uit voor onafhankelijkheid, ondanks de staatsrepressie door Spanje. Midden april kwam Catalaans president Pere Aragonès dan ook met een voorstel op de proppen voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. De Spaanse centrale regering in Madrid verwees dit prompt naar de prullenmand. “Madrid is duidelijk bang voor dezelfde uitslag als in 2017 of zelfs een nog luidere schreeuw om Catalaanse onafhankelijkheid”, zegt Samyn. “Daarom fnuikt ze elk democratisch proces dat naar die legitieme Catalaanse zelfbeschikking kan leiden.”

"Wanneer het gaat om de legitieme conservatieve beleidskeuzes van Polen of Hongarije strompelen Vivaldi-excellenties over elkaar om met hun moralistisch vingertje te zwaaien"

Deze feiten leken het Vlaams Belang een goede aanleiding om nogmaals naar de houding van de Vivaldi-regering omtrent het dossier te peilen. “De minister wilde zich niet uitspreken over een interne kwestie van een soevereine rechtsstaat”, gaat Samyn verder. “Maar wanneer het gaat om de legitieme conservatieve beleidskeuzes van Polen of Hongarije strompelen Vivaldi-excellenties over elkaar om met hun moralistisch vingertje te zwaaien. Die hypocrisie is niet te harden.”

Vooral het feit dat minister Lahbib staalhard ontkent dat er Catalaanse politieke gevangenen in Spanje opgesloten zitten, choqueert het Vlaams Belang. “Nochtans is de Spaanse staatsrepressie tegen Catalaanse onafhankelijkheidspolitici en hun politieke gevangenschap duidelijk aangetoond door het VN-mensenrechtencomité in een omstandig document”, besluit Samyn. “Wij roepen de Vivaldi-regering op om eindelijk ruggengraat te tonen en als zelfverklaarde mensenrechtenhelden Madrid tot de orde te roepen.”