Nieuws
vrijdag, 05 mei 2023

Vivaldi ontkent discriminatie Koerden in Turkije 

Het Vlaams Belang hekelt de ontkenning door Vivaldi van discriminatie van religieus-etnische minderheden in Turkije bij de hulpverlening na de recente aardbevingen daar. Kamerlid Ellen Samyn stelde minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib er tot tweemaal toe een vraag over. “Eerst ontkende ze dat er aanwijzingen waren van Turkse overheidsdiscriminatie en toen ik er getuigenissen van internationale journalisten bij haalde in mijn tweede vraag, herhaalde ze dat doodleuk”, aldus Samyn. “Beschamend hoe de Vivaldi-regering zich in bochten wringt om toch maar sultan Erdogan niet voor het hoofd te stoten.”

Na de immense aardbevingen in Zuid-Turkije en Syrië is een golf van internationale hulpverlening op gang gekomen. Verschillende landen ontplooiden zoek-en-reddingsteams. De Turkse overheid zelf moest uiteraard ook in actie schieten. Internationale persbureaus verzamelden echter verschillende getuigenissen van Turkse overheidsdiscriminatie tegen minderheidsgroepen bij deze hulpverlening. “Journalisten maken melding van discriminatie tegen Iraniërs, Syriërs en Koerden”, zegt Samyn. “Maar de minister wuift dat weg als geïsoleerde incidenten, beschamend.”

“Journalisten maken melding van discriminatie tegen Iraniërs, Syriërs en Koerden, maar de minister wuift dat weg als geïsoleerde incidenten”

Het Vlaams Belang vindt het ook frappant dat de minister enkel antwoord geeft op de vraag rond discriminatie tegen Iraniërs en Syriërs, maar zwijgt over de Koerdische gemeenschap. De partij neemt het van oudsher op voor de Koerdische gemeenschap, die de regering in Ankara al gedurende heel haar bestaan als volk onderdrukt. “Het lijkt ons, zeker na de vele getuigenissen aan het Kurdish Peace Institute, duidelijk dat de Turkse autoriteiten hen ook bij de zoek-en-reddingsacties als tweederangsburgers behandeld heeft”, gaat Samyn verder. “Maar hierover zwijgt minister Lahbib als vermoord.”

Tot slot wil het Vlaams Belang eindelijk concrete daden zien van Vivaldi en de Europese bondgenoten, ten aanzien van Turkije. “Hun discriminatie van minderheden als de Koerden en de Assyrisch-Chaldeeuwse christenen en hun militaire provocaties tegen de Grieken en de Armenen in de Kaukasus bewijzen dat Turkije geen plaats heeft in het NAVO-partnerschap”, besluit Samyn. “Wij roepen onze regering en de NAVO-bondgenoten op om hen er per direct uit te zetten en de onderhandelingen over EU-lidmaatschap definitief te stoppen.”