Nieuws
woensdag, 29 nov 2023

Vivaldi-partijen bedriegen kiezers over kernenergie

Foto: iStock. Vivaldi-partijen bedriegen kiezers over kernenergie

Het draagvlak voor kernenergie onder de bevolking is overweldigend, maar dat vertaalt zich niet in het door de federale Vivaldi-regering gevoerde beleid. Premier Alexander de Croo (Open Vld) kwam gisteren schoorvoetend met een verklaring over de deur openzetten voor een bijkomende verlenging van de kerncentrales. “Maar dat is compleet onvoldoende en bovendien ongeloofwaardig”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Reccino Van Lommel. “Wij willen de kernuitstap op de schop. We moeten af van dat riedeltje over verlengingen en kernenergie omarmen als een essentieel onderdeel van onze energiemix.”

Uit een peiling van IPSOS van dit jaar, uitgevoerd door Le Soir, RTL Info, Het Laatste Nieuws en VTM, bleek dat zeven op de tien mensen in dit land willen dat de twee jongste kerncentrales worden verlengd. Een ruime meerderheid is bovendien voorstander van het bouwen van nieuwe kerncentrales. “Dat sluit perfect aan bij hetgeen het Vlaams Belang al jaren vraagt”, zegt Van Lommel. “Maar het probleem is natuurlijk dat de wet op de kernuitstap in de weg staat. Het is niet alleen zo dat het uitgangspunt van die wet blijft dat alle kerncentrales moeten verdwijnen, maar ze verbiedt het ook om nieuwe kerncentrales te bouwen. Zelfs nucleaire technologie van de nieuwste generatie wordt compleet verboden.”

“Er nu voor pleiten om kerncentrales langer open te houden, maar in de regering gretig het afbraakbeleid verderzetten is gewoon kiezersbedrog”

Die wet werd goedgekeurd in 2003 onder de regering-Verhofstadt. Het was een pasmunt in de regeringsonderhandelingen om Groen aan boord te trekken. “Diezelfde partijen die nu aan de macht zijn hebben toen onze energiebevoorrading voor de toekomst gehypothekeerd”, aldus Van Lommel. “En dat in ruil voor een kortstondige regeringsdeelname van een extremistisch mini-partijtje dat bij de verkiezingen die erop volgden zelfs de kiesdrempel niet meer haalde. Compleet onverantwoord.” Vorig jaar sloot de regering alvast Doel 3 en in februari sloot ook Tihange 2, die beiden met gemak voor 20 jaar in levensduur konden worden verlengd. Capaciteit die we onherroepelijk kwijt zijn.

Van Lommel verwijt het de huidige Vivaldi-partijen dat ze koud en warm blazen over de kernuitstap, maar gewoon verder blijven doen met het huidige afbraakbeleid. “Af en toe wordt er zoals nu door De Croo een ballonnetje gelanceerd over een bijkomende verlenging van de jongste kerncentrales”, aldus het Kamerlid. “Maar geen enkele partij behalve het Vlaams Belang durft verantwoordelijkheid te nemen en de bron van onze problemen aan te pakken: de wet op de kernuitstap. Ook N-VA trouwens niet die de historische kans om de kernuitstap tegen te houden aan zich voorbij liet gaan toen ze federaal aan de macht deelnamen in de vorige regering. Er nu voor pleiten om kerncentrales langer open te houden, maar in de regering gretig het afbraakbeleid verderzetten is gewoon kiezersbedrog.”