Nieuws
woensdag, 26 apr 2023

Vivaldi stemt voorstel Vlaams Belang voor erkenning Artsakh weg

Gisteren stemde de Vivaldi-meerderheid het Vlaams Belang-voorstel voor de erkenning van de Armeense Republiek Artsakh weg in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken. Ook de N-VA steunde geen officiële erkenning van Artsakh als onafhankelijke staat. “De Vivaldi-partijen en zelfs de N-VA laten de Armenen in de steek”, aldus Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn. “En dat net na de herdenking van de Armeense Genocide van 1915.”

Volgens het Vlaams Belang bestaan er voldoende historische én internationaalrechtelijke argumenten om over te gaan tot een officiële erkenning van de Armeense Republiek Artsakh in Azerbeidzjan, als onafhankelijke staat. De Vivaldi-meerderheid stemde echter hun resolutie daartoe, die vandaag ter bespreking voorlag in de commissie Buitenlandse Zaken, zonder slag of stoot weg. “Het Armeense volk ziet zijn burgerinfrastructuur, scholen, ziekenhuizen en christelijk erfgoed weggevaagd door de militaire agressie van de Azerbeidzjaanse bezetter”, vervolgt Samyn. “Dat de Azeri’s hun autonomie zo met de voeten treden is onder meer het gevolg van de vage internationaalrechtelijke status van Artsakh. We moeten hun historische autonomie verankeren in het internationaal recht, door hen als onafhankelijke natiestaat te erkennen.”

Een officiële erkenning als onafhankelijke staat betekent voor de Armenen in Armenië en Artsakh, maar ook voor de diaspora, een belangrijk teken van oprechte solidariteit met hun zaak. Dat Vivaldi niet zo ver wil gaan, maar louter spreekt over het steunen van het vredesproces, was voor het Vlaams Belang geen verrassing. Maar over de houding van N-VA zijn ze wel verontwaardigd. ”Zij zeggen altijd de historische autonomie van Artsakh te steunen en zijn zelfs bereid diplomatieke betrekkingen ermee aan te knopen”, aldus nog Samyn. “Internationaalrechtelijk is dat een impliciete erkenning van hun onafhankelijkheid. Toch steunt N-VA ons niet in een expliciete erkenning van Artsakh: le nouveau cd&v est arrivé.” 

 

Het Vlaams Belang is als volksnationalistische partij echter vastberaden om de Armeense zaak ten volle te blijven steunen. “Wij laten ons niet ontmoedigen door de laffe en halfslachtige houding van de meerderheid en N-VA”, besluit Samyn. “Onze partij blijft oproepen tot zowel humanitaire als diplomatieke steun aan Artsakh, een erkenning van hun onafhankelijkheid én berechting van de Azerbeidzjaanse oorlogsmisdaders.”