Nieuws
woensdag, 05 jul 2023

Vivaldi zet welvaart van toekomstige generaties op het spel

Foto: iStock. Vivaldi zet welvaart van toekomstige generaties op het spel

De Vivaldiregering is niet in staat om degelijk beleid te voeren. Daarvoor werken de tegenstellingen tussen de partijen te verlammend. “De focus van het economisch beleid ligt enkel en alleen op crisisbeheer”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Reccino Van Lommel. “Er zijn dringend ingrijpende hervormingen nodig, maar die blijven achterwege.”

Tot nu toe kon de Belgische economie een recessie vermijden. De economische groei van de laatste maanden van 2022 was met 0,05 procent net niet negatief en de eerste ramingen voor het eerste kwartaal van 2023 bedragen 0,5 procent. “Het groeipotentieel is dus erg mager”, aldus Van Lommel. “Het is alleszins te weinig om onze welvaartsstaat overeind te houden onder de toenemende druk van de verouderende bevolking. De wankele overheidsfinanciën bieden ook geen budgettaire ruimte om extra uitgaven of grootse plannen te financieren.”

“Belangrijke structurele uitdagingen worden steeds weer op de lange baan geschoven”

De economische toestand lijkt misschien nog acceptabel op korte termijn, maar op langere termijn dreigt ze te ontsporen. De economie draait nu vooral op de binnenlandse vraag, maar uiteindelijk zal de gedaalde concurrentiekracht een tol eisen. De Duitse economie ging deze winter al in recessie.  “Gezien het belang van de Duitse economie in de Europese markt, dreigt er besmettingsgevaar naar België”, vervolgt Van Lommel. “Ook de hoge kerninflatie, de belangrijkste maatstaf van de inflatie in de economie, baart zorgen. Zolang de Europese kerninflatie hoog blijft, zal de Europese Centrale Bank de beleidsrente blijven optrekken, met een verdere afkoeling van de economie tot gevolg.”

Voor internationale bedrijven wordt een investering in België ook steeds minder interessant. De belangrijke structurele uitdagingen, die dringend moeten worden aangepakt, worden steeds weer op de lange baan geschoven. In internationale vergelijkende analyses komt België dan ook zelden als een topland naar voren. “We hebben niet alleen een gat in de begroting, we hebben inmiddels ook een gat in de lopende rekening van de betalingsbalans. De import is dus groter dan de export”, besluit Van Lommel. “Het economisch weefsel wordt aangetast en de welvaart van toekomstige generaties staat op het spel. En de Vivaldi-regering, die kijkt ernaar als een koe naar een trein.”