Nieuws
dinsdag, 29 jun 2021

Vlaams Belang beducht voor invloed van miljardair-activisten als Soros

Het Vlaams Belang is als democratische partij niet te spreken over de invloed die de Amerikaans-Hongaarse investeerder George Soros uitoefent op de EU en haar lidstaten. “Het is duidelijk dat deze man zijn gigantische kapitaal vaak politiek aanwendt, steeds voor links-progressieve projecten”, zegt federaal volksvertegenwoordiger Annick Ponthier (Vlaams Belang). “Maar op mijn vragen over zijn specifieke invloed in dit land krijg ik helaas van geen enkele paars-groene excellentie een afdoend antwoord.”

“Uit de beruchte Sorosleaks uit 2016, die door Russische hackers gelekt zijn, is gebleken dat Soros 700.000 euro investeerde om de publieke opinie in Nederland te sturen richting steun voor het associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU”, aldus Ponthier. “Daarnaast investeerde Soros tijdens de Europese verkiezingen van 2014 miljoenen in ngo's die EU-projecten ondersteunen, via zijn Open Society Initiative for Europe. En ook vloeide er geld naar antidiscriminatie-organisaties en links-liberale campagnegroepen die vermeend racisme en zogenaamde islamofobie bestrijden.”

“In een democratie mag iedereen standpunten uiten, ook Soros, maar dat moet op een geoorloofde manier gebeuren”

“Maar daar houdt het niet bij op”, vervolgt Ponthier. “Soros staat algemeen bekend als een grote geldschieter van de democratische partij in de VS, sponsorde pro-Palestijnse organisaties en oefende bijvoorbeeld grote financiële invloed uit over Hongaarse onderwijsinstellingen.” Handelingen die voor het Vlaams Belang vragen oproepen, zeker nu Soros voorstelde om, als oplossing voor de economische crisis in het post-coronatijdperk, ‘perpetuele eurobonds’ in te voeren. “Een eeuwige gemeenschappelijke schuldcreatie dus.”

Op de concrete vraag van het Vlaams Belang of er aanwijzingen zijn dat George Soros ook politieke organisaties, lobbygroepen of ngo's in België financiert, wil paars-groen echter geen antwoord geven. “Minister van Buitenlandse Zaken Wilmès (MR) verwees me door naar haar collega van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), die me op haar beurt doorverwees naar minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld), die voorlopig nog niet geantwoord heeft”, merkt Ponthier op. “Enkel bij eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) viel iets te rapen: de nietszeggende mededeling dat een lijst van door Soros gesubsidieerde projecten en organisaties online te consulteren is. Nietszeggend, want het verheldert niets over motieven of quid-pro-quo-relaties.”

“Een gewaarschuwd man is er twee waard”, besluit Ponthier. “Het Vlaams Belang zal zich vastbijten in het doen en laten van George Soros en zal diens ongeoorloofde beïnvloeding aan de kaak stellen.”