Persberichten
maandag, 08 mei 2023

Vlaams Belang blijft politiebonden steunen en eist opstappen Van Quickenborne

Het Vlaams Belang steunt de eis van de drie grootste politievakbonden dat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) opstapt. Volgens de bonden VSOA, NSPV en ACV heeft de minister gelogen in het parlement en woordbreuk gepleegd over het behoud van de eindeloopbaanregeling. “Een gegeven woord moet men houden”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “Als een minister dat niet doet en achteraf ook nog eens liegt over zijn betrokkenheid, moet hij opstappen.”

Dankzij de zogenaamde NAVAP-regeling kunnen politieagenten vanaf 58 jaar stoppen met werken terwijl ze 75 procent van hun loon behouden. In september vorig jaar werd een akkoord gesloten om de regeling grotendeels te behouden. Maar toch werd de regeling geschrapt tijdens de begrotingsonderhandelingen. Ook een loonakkoord met de bonden waardoor politiemensen 60 euro per maand netto meer zouden overhouden werd door de regering niet uitgevoerd.

“Onze politiemensen zetten zich dagelijks in voor onze veiligheid, maar worden door deze regering als lastpakken beschouwd”

Kamerlid Ortwin Depoortere ondervroeg Van Quickenborne al meermaals in de Kamer over de kwestie en de onvrede bij de politiebonden. De minister blijft echter beweren dat hij niks te maken heeft met de afspraken die werden gemaakt en trekt zijn handen van het dossier af. “Het Vlaams Belang schaart zich volledig achter de politiebonden”, zegt Depoortere. “De onvrede is meer dan terecht. Onze politiemensen zetten zich dagelijks in voor onze veiligheid, maar worden door deze regering als lastpakken beschouwd.”

Depoortere roept Van Quickenborne op om “zijn woord te houden of op te stappen” en kondigt aan premier Alexander De Croo (Open Vld) hier ook over te zullen ondervragen. “Een gegeven woord moet men houden”, besluit het Kamerlid. “Als een minister dat niet doet en achteraf ook nog eens liegt over zijn betrokkenheid, moet hij opstappen.”