Persberichten
dinsdag, 25 feb 2020

“Vlaams Belang blijft solidair met overwerkte cipiers”

Het Vlaams Belang is ontevreden over "het koppig en plots invoeren" van de minimale dienstverlening in de gevangenissen terwijl de "erbarmelijke werkomstandigheden van de cipiers totaal niet zijn verbeterd". Volgens de grootste oppositiepartij heeft justitieminister Koen Geens (CD&V) niet voldoende geluisterd naar de grieven van de Belgische cipiers en vooral te weinig inspanningen gedaan om hun lasten te verminderen. “Eerst moeten de onderbemanning bij de cipiers en de overbevolking bij de gevangenen worden aangepakt.”

Na een lang, maar mislukt overleg met de cipiersvakbonden heeft Geens besloten om het KB dat vorig jaar werd vastgelegd zonder meer in te voeren. De gevangenissen moeten nu bij elke staking een minimumbezetting hebben. Op zich geen onlogische maatregel, vindt het Vlaams Belang, maar koppig ongevoelig gezien de huidige omstandigheden “waarin de Belgische regering al jaren nalatig is”. De erbarmelijke leef- en werkomstandigheden van onze cipiers die onze gevangenen bewaken zijn nochtans al jaren gedocumenteerd.

Vlaams Belang: “Geef de cipiers een beter statuut”

Vanaf heden moeten de Belgische gevangenissen met een minimale bezetting werken, in sommige gevangenissen tot flink boven de 60 procent. Nagenoeg gekkenwerk, vindt Vlaams Belang, als er in gevangenissen op normale dagen al amper 80% bezetting is. “Het is onverantwoord om in deze onveranderde omstandigheden de minimale dienstverlening door de strot te duwen van onze cipiers”, vindt Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang). “Eerst moeten de onderbemanning bij de cipiers en de overbevolking bij de gevangenen worden aangepakt. Geef de cipiers een beter statuut, meer collega’s en meer gevangenissen om in te werken. Dan kunnen we in alle sereniteit de minimale dienstverlening bekijken.”

De overbevolking in de gevangenissen is tevens op te lossen door de uitzetting van criminele vreemdelingen, zegt de rechtsnationalistische partij, want in 2017 bleek reeds dat 44 procent van onze gedetineerden een vreemde nationaliteit heeft en 1 op 3 gevangenen zelfs illegaal is. “Landen die hun criminele onderdanen weigeren terug te nemen, zouden ook geen aanspraak mogen maken op ontwikkelingsgeld.”
Lees ook:
https://www.vlaamsbelang.org/vlaams-belang-stakende-cipiers-hebben-gelijk/