Nieuws
vrijdag, 23 jun 2023

Vlaams Belang blijft zich verzetten tegen verbod op wagens met verbrandingsmotor

Foto: iStock. Vlaams Belang blijft zich verzetten tegen verbod op wagens met verbrandingsmotor

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) blijft vasthouden aan het verbod op de verkoop van nieuwe wagens met een klassieke verbrandingsmotor vanaf 2029. Nochtans komt hier steeds meer kritiek op. “Men heeft onze kritiek altijd afgedaan als ongefundeerd en populistisch, maar nu worden we bijgetreden door de Europese Rekenkamer”, zegt Vlaams Parlementslid Bart Claes. “Stop met te geloven in dat groene sprookje dat steeds meer subsidies opslorpt. Laat de Vlaming vrij om zelf te beslissen met wat voor wagen hij in de toekomst nog wil rijden.”

De Vlaamse regering wil dat in de toekomst alle nieuwe wagens elektrisch zullen zijn. Daarom wil ze vanaf 2029 een verbod op de verkoop van nieuwe wagens met een klassieke verbrandingsmotor. De Europese Commissie wil ook zo’n verbod, zij het pas vanaf 2035. Het Vlaams Belang is altijd tegen zo'n verbod geweest en vindt dat de klassieke wagen wel nog zijn plek heeft op onze baan. Zoniet zal autorijden te duur en te moeilijk worden gemaakt voor de Vlaming. 

De Europese Rekenkamer publiceerde recent een rapport waarin ze stelt dat de verplichte elektrificatie vanaf 2035 voor enorme problemen zou zorgen. Enerzijds omdat Europa niet de nodige grondstoffen heeft om al die batterijen te maken en anderzijds omdat Europa zichzelf verzwakt en enkel Amerikaanse en Chinese producenten versterkt. Ook dreigt door de hoge kostprijs van elektrische wagens autobezit voor heel wat minder mensen betaalbaar te worden. 

“Stop met dat autopesten”

“Men heeft onze kritiek altijd afgedaan als ongefundeerd en populistisch, maar nu worden we zelfs bijgetreden door de Europese Rekenkamer”, zegt Claes. “Bovendien verdwijnt er door elektrische wagens massaal te subsidiëren steeds meer geld in de zakken van Elon Musk en het communistische China.”

Het Vlaams Belang roept de Vlaamse regering en Europa op om af te zien van dit verbod. Minister Peeters blijft er echter aan vasthouden. “Stop met dat autopesten en stop met te geloven in dat groene sprookje dat steeds meer subsidies opslorpt”, besluit Claes. “Laat de Vlaming vrij om zelf te beslissen met wat voor wagen hij in de toekomst nog wil rijden. Als dat elektrisch is, mij goed, maar laat ook die verbrandingsmotoren nog toe en lever onze economie niet uit aan Amerika en China.”