Persberichten
maandag, 28 aug 2023

Vlaams Belang boycot doofpotoperatie Brusselse regering over Zuidstation

Het Vlaams Belang zal in het Brussels parlement de commissie Binnenlandse Zaken, die vervroegd bij elkaar komt omwille van de situatie in het Zuidstation, boycotten. “De aanpak van de onveiligheidsproblematiek rond het Brussels Zuidstation is sinds het begin een georkestreerde chaos”, zegt Dominiek Lootens-Stael, fractievoorzitter in het Brussels Parlement. “Nadat Rudi Vervoort met spoed gedwongen werd om kleur te bekennen, moet het Parlement drie weken wachten om te mogen deelnemen aan het debat. Een slag in het gezicht van de Brusselaar.”

Na een maandenlange afwezigheid van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) in het dossier rond de veiligheid aan het Brussels Zuidstation lijkt er eindelijk een vorm van bewustzijn te zijn ontstaan in de Brussels politieke wereld. De situatie escaleerde er zodanig snel, dat eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) de zaak naar zich toetrok en er afgelopen weekend een grote politieactie plaatsvond. “Een druppel op een hete plaat die in de praktijk niets zal veranderen aan de verankerde onveiligheid”, zegt Senator Bob De Brabandere. “Zolang er geen geïntegreerde aanpak komt die de verstorende elementen definitief van de straat haalt, zal men blijven dweilen met de kraan open.”

Dat er geen volwaardig debat georganiseerd wordt in het Brussels Parlement laat weinig aan de verbeelding over. “De onveiligheid beperkt zich niet enkel tot het Zuidstation, maar verspreidt zich sinds jaar en dag over gans het Brussels grondgebied. De systematische minimalisering van de feiten en het uitblijven van structurele oplossingen heeft ons gebracht tot de hedendaagse chaos”, aldus Lootens-Stael. “Tot die vaststelling komen voor een spoedbijeenkomst van de plenaire vergadering zou een publieke vernedering zijn geweest. Daarom schuift men de hete aardappel door naar een commissievergadering, drie weken na de feiten.”

Het Zuidstation is een symbool, zowel van de onveiligheid als van het falen van de politiek

Het Vlaams Belang is uiteraard tevreden dat er eindelijk aandacht komt voor de onveiligheid aan het Zuidstation, maar wijst erop dat de problematiek zich niet enkel tot die buurt beperkt. Bijna dagelijks worden er incidenten gemeld aan het Noordstation, in de metrostations of in andere buurten van het Gewest. Bij de actie van afgelopen zaterdag werden er 65 personen aangehouden, waarvan het merendeel illegalen. “Zolang het beleid weigert de koppeling te maken met de asiel -en migratiecrisis zullen zulke acties louter symbolisch blijven”, vervolgt De Brabandere. “Men moet heus niet tot aan het Zuidstation gaan om met de onveiligheid geconfronteerd te worden. Voor veel Brusselaars volstaat het om een wandeling naar de buurtwinkel te maken. Iedereen die in deze stad buitenkomt, ziet de problemen en dat zowat overal.”

“De verwijzing van het debat naar de commissie Binnenlandse Zaken is even symbolisch als de 65 aangehouden personen afgelopen zaterdag”, vervolgt Lootens-Stael. “Met een recordaantal schietpartijen, afrekeningen in het drugsmilieu, druggebruik in het openbaar, straatprostitutie, overvallen, vechtpartijen, kraakpanden is het wat betreft de veiligheidssituatie niet vijf voor twaalf, maar vijf na twaalf. Het debat daaromtrent nu wegmoffelen in een commissievergadering, drie weken na de feiten, is een slag in het gezicht van elke Brusselaar.” 

De partij laat daarom weten uit protest afwezig te zullen blijven op het debat in de commissie. “Dit doorverwijzen naar een commissie, weken na de feiten, is niet meer dan een zoveelste rookgordijn dat opgetrokken wordt om de totale onkunde van deze regering en de minister-president voor de zoveelste keer weg te moffelen,” concludeert Lootens-Stael. “Bovendien lijkt men de hele zaak te willen verengen tot het Zuidstation, terwijl de onveiligheid overal in Brussel een probleem is. In die show zal het Vlaams Belang niet meespelen.”