Persberichten
dinsdag, 21 mrt 2023

Vlaams Belang boycot plenaire vergadering Vlaams Parlement

Het Vlaams Belang zal morgen meteen na de opening van de zitting in groep de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement verlaten. Het Vlaams Belang protesteert daarmee tegen de grote afwezigheid van de Vlaamse regering. “Maar liefst vijf van de negen Vlaamse ministers zijn morgen niet aanwezig omdat ze in het buitenland zitten”, zegt Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens. “Dit getuigt van bitter weinig respect voor het Vlaams Parlement.” 

In de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement zullen morgen amper vier Vlaamse ministers - namelijk Crevits, Somers, Weyts en Brouns - aanwezig zijn. Hun vijf collega’s zijn immers op reis naar het buitenland. Minister-president Jambon zit in Bilbao. Minister Diependaele is naar Zuid-Afrika. Ministers Peeters en minister Demir zijn naar de VN Waterconferentie in New York en minister Dalle is naar de Verenigde Staten. 

Dat meer dan de helft van de ministers niet aanwezig kan zijn in het Vlaams Parlement om er vragen te beantwoorden over het beleid, getuigt volgens Janssens “van bitter weinig respect voor het Vlaams Parlement en de democratie in het algemeen”. “Hoe kan er op een ernstige manier gedebatteerd worden over belangrijke zaken voor de Vlamingen als de bevoegde ministers afwezig zijn? Het controleren van de regering is bovendien een kerntaak van het parlement, maar dat wordt ons onmogelijk gemaakt als de meerderheid van de regeringsleden haar kat stuurt naar het plenaire vragenuur. Ministers moeten bezig zijn met de problemen van onze mensen en geen tijd besteden aan promotripjes naar het buitenland”, aldus Janssens.

“Ministers moeten bezig zijn met de problemen van onze mensen en geen tijd besteden aan promotripjes naar het buitenland”

“De Vlaamse regering lijkt wel op een reisclub. Dat de sfeer in de regering niet goed zit, is bekend. Maar zelfs in die omstandigheden moet het nog mogelijk zijn afspraken te maken die garanderen dat de regering toch in voldoende aantal aanwezig is in het Vlaams Parlement?”, werpt Janssens op. 

Het Vlaams Belang zal daarom aan het begin van de plenaire vergadering, na het uiten van een protest, collectief de vergadering verlaten. “Ik wil daarmee een duidelijk signaal geven dat we als vertegenwoordigers van de Vlaamse democratie niet met ons laten sollen door de uitvoerende macht”, zegt Janssens. De partij laat ook weten een voorstel van resolutie in te dienen waarin de regering wordt opgeroepen steeds in voldoende aantal aanwezig te zijn in het Vlaams Parlement. “Concreet willen we dat er nooit meer dan twee ministers afwezig zijn in de plenaire vergadering. Ik mag hopen dat mijn collega’s van de andere fracties het daarmee eens zijn”, besluit Janssens.