Persberichten
woensdag, 14 dec 2022

Vlaams Belang dient motie van aanbeveling in na schorsing Belgisch-Iraans overbrengingsverdrag

Foto: iStock. Vlaams Belang dient motie van aanbeveling in na schorsing Belgisch-Iraans overbrengingsverdrag

Het Vlaams Belang heeft een motie van aanbeveling ingediend waarbij ze de Vivaldi-regering verzoekt de schorsing door het Grondwettelijk Hof van het Belgisch-Iraans overbrengingsverdrag na te leven. “Het Vlaams Belang heeft zich van in het begin tegen het overbrengingsverdrag met Iran gekant”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “Het Grondwettelijk Hof treedt ons hier nu bij. Daarnaast moet de garantie gegeven worden dat de terrorist Assadolah Assadi tot de laatste dag zijn celstraf in België zal uitzitten.”

Vorige week schorste het Grondwettelijk Hof de wettelijke bepaling die een overbrenging van gevangenen mogelijk maakt tussen België en Iran. In haar arrest oordeelde het Hof dat het overbrengingsverdrag dat met Iran werd gesloten onwettig is omdat de kans bestaat dat Assadolah Assadi, de Iraanse terrorist die definitief tot 20 jaar celstraf werd veroordeeld, zijn straf in Iran zal ontlopen. Ondanks dit en de manifeste schending van de mensenrechten door Iran heeft de Vivaldi-regering dit overbrengingsverdrag altijd verdedigd. De beslissing van het Grondwettelijk Hof komt er net op het moment dat er al maanden felle protesten zijn in Iran tegen het Ayatollah-regime. Vorige week donderdag nog executeerde Iran voor het eerst een man die was opgepakt tijdens de protesten en deze week werd nog een tweede demonstrant geëxecuteerd.

Vlaams Belang van in het begin tegen dit overbrengingsverdrag

“Het Vlaams Belang heeft zich reeds van in het begin gekant tegen dit overbrengingsverdrag, net omwille van de argumenten die het Grondwettelijk Hof nu aanhaalt”, zegt Samyn. “Dit in schril contrast tot de Vivaldi-regering die het altijd heeft verdedigd en de intentie had om Assadi effectief aan Iran over te leveren.”

Iran is echter geen normaal land. “De regering moet beseffen dat het afsluiten van verdragen met landen als Iran indruist tegen alle morele en juridische principes van onze rechtsstaat”, aldus Samyn. 

Naar aanleiding van de schorsing door het Grondwettelijk Hof heeft het Vlaams Belang een motie van aanbeveling ingediend. “Wij willen dat de regering het verdrag niet uitvoert in afwachting van een definitief oordeel van het Grondwettelijk Hof”, besluit Samyn. “Daarnaast moet ze de garantie geven dat de terrorist Assadolah Assadi tot de laatste dag zijn celstraf in België zal uitzitten.”