Persberichten
woensdag, 21 dec 2022

Vlaams Belang dient resolutie in na Twitter Files: “Illegale censuur op sociale media moet stoppen”

Foto: iStock. Vlaams Belang dient resolutie in na Twitter Files: “Illegale censuur op sociale media moet stoppen”

Op initiatief van de delegatie van het Vlaams Belang in het Europees Parlement dienden 22 Europese Parlementsleden een motie van resolutie in waarin het de wanpraktijken van sociale mediabedrijven benoemt. De resolutie komt er naar aanleiding van de Twitter Files: een reeks interne documenten van Twitter die bekend werden gemaakt en waarin jarenlange censuur op Twitter werd blootgelegd. “We eisen complete transparantie van big techbedrijven en een onafhankelijk onderzoek naar ongeoorloofde inmenging en manipulatie van verkiezingen. Het tijdperk van censuur is voorbij”, aldus Tom Vandendriessche, initiatiefnemer en Europees Parlementslid voor het Vlaams Belang. 

Naar aanleiding van de Twitter Files stelden Europese Parlementsleden van het Vlaams Belang Tom Vandendriessche, Gerolf Annemans en Filip de Man een resolutie op waarin ze de censuur van sociale mediaplatformen aan de kaak stellen. Ze stellen dat platformen als Twitter en Facebook een vitale rol spelen in het publieke debat. “Dergelijke platformen zijn het online equivalent geworden van het publieke dorpsplein”, aldus Vandendriessche. “Ze hebben miljarden gebruikers en een enorme invloed. In een gezonde democratie is het daarom noodzakelijk dat die invloed niet misbruikt wordt.”

In de resolutie worden alle vormen van illegale censuur en manipulatie afgewezen. Het roept de Europese Commissie op om totale transparantie af te dwingen van big techbedrijven en eventueel betrokken overheden. “We eisen totale transparantie over de censuurpraktijken in het verleden. Welke bedrijven maakten zich nog schuldig? Waren er overheden betrokken die hier weet van hadden? Dit moet tot op het bot worden onderzocht”, verduidelijkt Vandendriessche.

“’De Twitter Files maakte duidelijk wat velen al wisten: big techbedrijven misbruiken hun invloed om het publieke debat in een bepaalde ideologische richting te duwen”

Verder roept de resolutie het Parlement op een commissie op te richten die onderzoek verricht naar al deze vormen van censuur van EU-burgers. “’De Twitter Files maakte duidelijk wat velen al wisten: big techbedrijven misbruiken hun invloed om het publieke debat in een bepaalde ideologische richting te duwen. Nu roep ik iedereen over het hele politieke spectrum op om van het onderzoeken van deze illegale censuur een topprioriteit te maken”, zegt Vandendriessche.

22 Europese Parlementsleden van verschillende landen en partijen tekenden de resolutie mee. “Over partij-, fractie- en landsgrenzen heen is er steun voor deze resolutie”, besluit het Europees Parlementslid. “Dit is het moment om deze monopolisten een duidelijk signaal te geven: wat offline legaal is, moet online legaal zijn”, besluit Vandendriessche.