Nieuws
dinsdag, 31 okt 2023

Vlaams Belang eist meer Vlamingen bij Federale Politie

Foto: iStock. Vlaams Belang eist meer Vlamingen bij Federale Politie

Het Vlaams Belang wil dat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) prioritair inzet op het wegwerken van de achterstand bij de rekrutering van Vlaamse kandidaat-politieagenten. Het is een gekend probleem in de aanwervingspolitiek bij de politiediensten”, zegt Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. Het taalevenwicht, dat minder en minder wordt gerespecteerd, moet hersteld worden.

Het Nieuwsblad maakte vandaag op basis van Verlindens cijfers gewag van een ‘verfransing van de Federale Politie’ en verwijst naar de Spoorwegpolitie waar maar liefst 7 op 10 agenten Franstalig is. “Maar het gaat niet alleen om de Spoorwegpolitie”, aldus Depoortere. “Ook de dienst Beveiliging met 61 procent Franstaligen en de directie Openbare Veiligheid met 65 procent, verfransen. Laat ons ook de situatie bij de Brusselse lokale politie niet vergeten, waar maar liefst drie op vier agenten Franstaligen zijn.”

“Verlinden moet meer ambitie tonen op het vlak van aanwervingen bij onze politiediensten”

“Hetzelfde probleem doet zich ook al lange tijd voor bij de Directie van de Gerechtelijke Politie”, gaat Depoortere verder. “Dat is één van de redenen waarom het personeelstekort bij de afdelingen van de Federale Gerechtelijke Politie in Vlaanderen gemiddeld 20 procent bedraagt en slechts ongeveer 10 procent in Wallonië.” Volgens het Kamerlid ligt de oorzaak bij de werking van de rekruteringsdienst van de Federale Politie. “Het is bekend dat vooral de aanwervingen van de Nederlandstaligen moeizamer verlopen en een langere doorlooptijd kennen. Men heeft in het verleden de tekorten in het personeelskader dus vooral proberen op te vullen met Franstaligen.”

“De minister moet meer ambitie tonen op het vlak van aanwervingen bij onze politiediensten. Ongeacht de taalrol van de agenten zitten we momenteel met een massaal personeelstekort dat maar niet opgelost raakt.  Zowel bij de lokale als bij de federale politie”, besluit Depoortere. “Ik zal daarom nogmaals aandringen bij Verlinden om prioritair in te zetten op het wegwerken van de achterstand bij de rekrutering van Vlaamse kandidaat-politieagenten.”