Nieuws
donderdag, 20 okt 2022

Vlaams Belang eist ontslag Meryame Kitir

Het Vlaams Belang eist dat Meryame Kitir opstapt als minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid. “Ten eerste heeft ze ondertussen meer dan voldoende blijk gegeven van haar onbekwaamheid”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, “en daarnaast is het totaal onaanvaardbaar dat een mentale ziekte valselijk wordt voorgewend om die onbekwaamheid te maskeren. Vooruit hoeft nooit meer iets te zeggen over geestelijke gezondheid.”

“Het is duidelijk, zoals ook in de pers bericht werd, dat het departement Ontwikkelingssamenwerking onder Kitir een zootje is”, aldus Van Grieken, die over de kwestie vandaag eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) zal ondervragen. “Het regende er burn-outs en ontslagen onder de medewerkers; op twee jaar tijd werden er vijf woordvoerders versleten en er moest zelfs een psycholoog aangetrokken worden om Kitirs kabinet recht te trekken. Eén van haar voormalige medewerkers vindt het cynisch dat het mentale welzijn vandaag plots op de eerste plaats komt, terwijl het mentale welzijn van haar medewerkers haar nooit heeft geïnteresseerd.”

“Wat de Sint normaal op één avond doet, heeft Kitir twee jaar aan een stuk gedaan”

“Dat Kitir rust nodig zou hebben, daar valt misschien iets voor te zeggen”, vervolgt Van Grieken. “Sinds september 2021 maakte ze onder meer uitstapjes naar Zuid-Afrika, Palestina, Burkina Faso, Senegal, Kreta, Schotland, Libanon en meerdere keren naar New York en Congo. Een mens zou van minder last van jetlags krijgen.”

Het Vlaams Belang heeft naar aanleiding van die reisjes steeds de spilzucht van Kitir aangeklaagd. “In 2020 ging het om ruim twee miljard euro”, aldus nog Van Grieken. “En het is niet zo dat dit noodzakelijk aan zinvolle projecten werd besteed. Er werd bijvoorbeeld 200 miljoen euro uitgetrokken voor een bos in Congo, en 180.000 euro voor een internationaal expert ‘Gender en Parlement’ in de Centraal-Afrikaanse Republiek. En dan heb ik het niet eens over twee miljoen euro die weggegeven werd aan het Afghanistan van de Taliban."

“De Croo zei vorige week in zijn beleidsverklaring dat ministers 8 procent aan loon gaan inleveren”, merkt Van Grieken op. “Als het besparen op zichzelf de paars-groene ministers zo nauw aan het hart ligt, stelt zich de vraag of Kitir nog zal worden doorbetaald om afwezig te zijn. Schrap gewoon die zinloze ministerpost, zou ik zeggen, dat is een betere besparing.”

Het is duidelijk dat Vooruit-voorzitter Conner Rousseau, zich bewust van de steeds negatievere commentaren op de vele dienstreizen en van de onwerkbare toestanden binnen het kabinet, ingegrepen heeft. “Het opzijschuiven van Kitir kwam er niet op vraag van een medicus”, merkt Van Grieken tot slot op. “Wegens de leugens die ze vertelt omtrent haar afwezigheid, en het feit dat ze blijkbaar niet meer kan functioneren in deze regering, is enkel een ontslag op zijn plaats.”