Nieuws
donderdag, 13 jan 2022

Vlaams Belang eist ontslag voorzitter Comité I

De werking van het Comité I, dat de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst controleert, wordt in gevaar gebracht door het voortdurende wangedrag van de eigen voorzitter, Serge Lipszyc. “Het gaat van ontoelaatbare tussenkomsten, zoals bij de aanstellingen van raadsheren, tot geldverkwisting met dure etentjes en geschenken”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Machtsmisbruik van het ergste soort en waarbij enkel ontslag op zijn plaats is.”

Het wangedrag van de voorzitter is zodanig erg dat de andere twee raadsleden van het Comité I, Pieter-Alexander De Brock en Thibaut Van Damme, hierover een brief van 22 bladzijden hebben gericht aan Kamervoorzitster Eliane Tillieux (PS). “Dat er zo’n brief werd verstuurd is op zich al ongezien”, aldus Pas. “Maar de inhoud ervan slaat echt alles. Ontoelaatbare tussenkomsten om mensen een veiligheidsmachtiging te weigeren, de komst van nieuwe raadsheren verhinderen, exclusieve etentjes waarvan het prijskaartje 3.000 euro kon overschrijden.”

“Met deze voorzitter heerst binnen het Comité I willekeur, machtsmisbruik en spilzucht”

“Uiteraard is ook het onderzoek naar de wijze waarop de inlichtingendiensten de overleden militair Jurgen Conings hebben gevolgd, onder Lipszyc niet volgens het boekje verlopen”, vervolgt Pas. “Van rechts-extremisme was in de realiteit geen sprake, maar het was Lipszyc die een complot zag in de zaak en Conings bestempelde als ‘marionet van extreemrechts binnen de staat’. De zuiveringen die na de zaak Conings in het leger zijn van start gegaan, waren beter gebeurd in het Comité I.”

Lipszyc verliet in september 2018 het kabinet van toenmalig eerste minister Charles Michel (MR) om voorzitter te worden van het Comité I. “Bij zijn aanstelling beloofde deze volslagen Nederlandsonkundige man de taal van de meerderheid van de bevolking te zullen leren, wat niet meer dan normaal is wanneer men een dergelijke functie zal bekleden. Maar uiteraard voelde Lipszyc zich sindsdien te mooi om zijn belofte in te lossen“, merkt Pas tot slot op. “De MR stoort zich niet aan het ontbreken van elke vorm van ethiek bij de Comité I-voorzitter en blijft Lipszyc steunen. Maak toch eindelijk eens een einde aan het wanbeheer.”