Nieuws
zondag, 01 mei 2022

Vlaams Belang gaat voor ”Vlaams én sociaal” op 1 mei

Het Vlaams Belang heeft vandaag zijn jaarlijkse 1 mei-manifestatie gehouden, dit keer in Sint-Niklaas. Vlaams Parlementslid en lokaal kopstuk Filip Brusselmans leidde partijvoorzitter Tom Van Grieken in, die vervolgens de centrale boodschap van de partij meegaf. Die boodschap staat in het teken van de groeiende levensduurte en slinkende koopkracht. “Het leven wordt elke dag duurder: we betalen ons blauw aan gas, stroom, eten, brandstof … Ondertussen voert de paars-groene regering van premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister Meryame Kitir (Vooruit) een Sinterklaasbeleid voor alles en iedereen  zeker in het buitenland  behalve voor onze mensen.” De partij wil daarom een onmiddellijke optrekking van de belastingvrije som, een permanente btw-verlaging op alle energiestoffen, en een Vlaams energiebedrijf.

Het Vlaams Belang vierde 1 mei dit jaar in Sint-Niklaas. Centraal tijdens de viering stond het thema “Vlaams én sociaal”. Want de federale regering bakt er niets van, aldus de partij. Er moeten dringend sociale maatregelen komen om de koopkracht te vergroten en dit op Vlaamse leest.

“Van elke euro die de Vlaming verdient, moet hij meer dan de helft afgeven: wurgend en onhoudbaar”

“De Vlaming werkt keihard!”, klonk het uit de mond van Van Grieken. “Maar van elke euro die u bruto verdient, houdt u gemiddeld nog geen 50 cent over. En met die schamele halve euro dient die Vlaming alles te betalen: zijn woning, zijn energiefactuur, zijn brandstof en zijn eten en dat van de kinderen. Al die dingen worden duurder en duurder. Niet in het minst door het asociale beleid van deze regering, die door alles kapot te belasten alleen maar de inflatie ver boven die van onze buurlanden stuwt.”

”Terwijl de federale regering en Kitir met miljoenen Sinterklaas spelen in Afrika, Palestina en Azië zijn er elke maand meer en meer gezinnen die de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen”, zo liet Van Grieken optekenen. “Daar komt de Sint niet langs, maar wel de postbode met exuberante gas- en stroomfacturen. Daar gaat de verwarming omlaag. Daar blijft de auto staan. Daar vertrekken kinderen met karige boterhammendozen naar school. En daar kunnen ouderen niet langer hun rusthuisfactuur betalen.”

“En terwijl de Vivaldi-bonzen weigeren om een systematische en permanente btw-verlaging op energie door te voeren, zitten Open Vld-parlementsleden ongegeneerd te werken aan een btw-verlaging voor paarden“, ging Van Grieken verder. “Ze liegen even ongegeneerd als ze zeggen dat de schatkist een btw-verlaging op energie niet aankan. De gasprijzen zijn verviervoudigd en de btw-inkomsten dus ook. Stop met jullie te verstoppen achter het budget en de begroting – die jullie toch ieder jaar verknoeien. Aan politiek doen, dat is prioriteiten stellen en keuzes maken. Elke euro kan je inderdaad maar één keer uitgeven. En wij stellen het welzijn en de welvaart van onze mensen voorop. Wij kiezen om onze euro in de Vlaming te investeren.”

Laagste tarief btw op alle energievormen, meer nettoloon en een Vlaams Energiebedrijf

“Daarom: verlaag de btw op brandstof, gas en elektriciteit nu, onmiddellijk, per direct naar 6%. Verwarming, verlichting en vervoer moeten betaalbaar blijven”, aldus nog de Vlaams Belang-voorzitter. “6% is het tarief van basisproducten zoals brood en water. 21% is het luxetarief voor champagne en sigaren.”

“Verlaag ook structureel die torenhoge en verlammende belastingdruk van +50%”, klonk het verder. “De Vlaming moet méér dan 50 cent overhouden per euro die hij verdient, niet minder. Daarom stellen we voor om de belastingvrije som sterk op te trekken tot het niveau van het leefloon: € 12.500. Dat levert netto gemiddeld 850 euro méér op per jaar.”

“En maak eindelijk werk van een Vlaams Energiebedrijf. Want binnen het Belgische stramien is het voorbij onmogelijk geworden om betrouwbaar en betaalbaar energie aan te leveren”, besloot Van Grieken. “Breng alles inzake energie over naar Vlaanderen. Maak met één Vlaams Energiebedrijf komaf met de verkwistende intercommunales. Die dienen vooral om honderden postjes uit te delen aan systeempolitici, maar zorgen enkel voor stijgende facturen. Een Vlaams Energiebedrijf dat ook de dure kernuitstap een halt toeroept en juist investeert in nieuwe kerncentrales. Vlaamse energie in Vlaamse handen. Vlaams geld in Vlaamse handen!”