Persberichten
donderdag, 08 okt 2020

Vlaams Belang: “Hoe rechtvaardigt De Croo deze draconische maatregelen horeca?”

Er komen strenge maatregelen aan voor onze door de coronacrisis reeds zo hard getroffen horecasector. Cafés moeten om 23u00 sluiten en in Brussel mogen ze zelfs een maand niet meer open. Het is echter helemaal niet duidelijk welke rol cafés spelen in de nieuwe coronagolf. Volgens Oost-Vlaams gouverneur Carina Van Cauter (Open Vld) zijn ze zelfs maar verantwoordelijk voor 1% van de coronabesmettingen - op basis van data tussen 21 september en 1 oktoberKamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) eist dat alle gegevens worden vrijgegeven “zodat kan nagegaan worden of zo’n drastische maatregel wel gerechtvaardigd is en de horeca niet opnieuw onterecht geviseerd wordt.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid liet verstaan dat, afgaande op het contactonderzoek, cafés niet gevaarlijker zijn dan werkvloeren of sportzalen. Anders dan in België beschikt men in Nederland hierover wel over officiële cijfers. Daar raakte 54,8% thuis geïnfecteerd tegenover slechts 4,4% in de horeca. En de cijfers die Van Cauter aanhaalde zijn nog gunstiger voor horecaveiligheid.

“Deze regering neemt zomaar beslissingen zonder dat ze dat met cijfers kan hard maken en vaart dus blind, zo meent Van Lommel, die hierover deze middag minister van Middenstand David Clarinval (MR) ondervraagt. De horeca had het al moeilijk en door deze ondoordachte maatregelen dreigen heel wat noodlijdende horeca-ondernemers de genadeslag te krijgen. Deze regering heeft niets geleerd uit de grote chaos van de voorbije maanden. Om een beslissing te nemen die een hele noodlijdende sector nog extra in moeilijkheden brengt, kan men niet over één nacht ijs gaan en moet men eerst alle data vrijgeven.

Naast het vrijgeven van alle cijfers, eist het Vlaams Belang dat de resolutie rond steun aan de horeca die enkele maanden geleden met een ruime meerderheid in de Kamer werd aanvaard loyaal en volledig verder wordt uitgewerkt door de huidige regering.