Persberichten
zaterdag, 12 dec 2020

Vlaams Belang Jongeren tegen “Orwelliaanse afdwinging coronaregels”

De jongerenafdeling van het Vlaams Belang voerde zaterdagochtend in Antwerpen en Brugge actie tegen wat het ziet als “totalitaire praktijken” in het kader van de naleving van de coronaregels. De jongeren plakten er affiches met de ludieke boodschap: “Cathy Berx ziet u” in Antwerpen en “Carl Decaluwe ziet u“ in Brugge. “De proportionaliteit van maatregelen moet altijd in het oog gehouden worden. Met drones en warmtecamera’s de bevolking terroriseren is een rode lijn overschrijden. Tot hier en niet verder!”

De jongerenafdeling van het Vlaams Belang stelt zich ernstige vragen omtrent de inzet van middelen in het opvolgen van de coronaregels. Antwerps gouverneur Cathy Berx (CD&V) verklaarde eerder deze week in de pers dat “er een provinciebreed verbod komt op zingen met Nieuwjaar en Driekoningen. Dat wil zeggen dat kinderen niet deur aan deur mogen gaan. En dat mensen ook geen individueel verpakt snoepgoed mogen uithangen”. Verder stelde ze dat ze pizzadozen wou tellen om familiefeesten die de regels overtreden op te sporen, en er ook een perimeter zou komen voor niet-essentiële verplaatsingen.

Wat later deed de West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé (CD&V) er nog een schepje bovenop door te stellen dat in zijn provincie extra patrouilles, drones, warmtecamera’s en cameranetwerken zullen worden ingezet.

“Drones en warmtecamera’s dienen voor zware criminelen, niet voor controle van coronaregels tijdens Kerst”

“Het is duidelijk dat een volledige versoepeling van de maatregelen gezien de huidige toestand nu niet mogelijk is, maar het beleid moet wel menselijk en met respect voor onze privacy blijven”, zo zegt Filip Brusselmans, voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren en Vlaams Parlementslid. “De bijna Orwelliaanse aanpak is frappant want tegelijk worden alle teugels gevierd voor bepaalde bevolkingsgroepen. In Brussel verbiedt men zo blijkbaar de politie om in te grijpen bij openbare massabijeenkomsten van allochtone moslims, maar Vlamingen pesten tijdens de feestdagen kan wel. Proportionaliteit moet altijd in het oog gehouden worden. Met drones en warmtecamera’s de bevolking terroriseren is een rode lijn overschrijden. Tot hier en niet verder!”