Nieuws
zaterdag, 29 jul 2023

Vlaams Belang kritisch over Formule 1-gelobby van De Croo

Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft zelf bij de Formule 1-topman gelobbyd voor het behoud van de verlieslatende Grand Prix op het Waalse circuit van Spa-Francorchamps. “Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat de Walen er niet in slagen om hun Formule 1-wedstrijd rendabel te maken”, zegt federaal fractieleider Barbara Pas. “De Croo is meer begaan met het lot van verlieslatende sportwedstrijden dan dat van de hardwerkende Vlamingen. Voor ons is het essentieel dat er geen zoveelste Waalse put in stand wordt gehouden waar Vlaams geld in verdwijnt.”

Nieuwssite Politico heeft een brief bemachtigd van premier De Croo aan Formule 1-baas Stefano Domenicali waarin hij lobbyde om de race op het circuit van Spa-Francorchamps niet van de kalender te halen. Liberty Media, de Amerikaanse eigenaar van het Formule 1 kampioenschap, wil namelijk steeds meer races organiseren in de Verenigde Staten en Azië en trekt daarom steeds vaker weg uit Europa. Hoewel de tickets voor de editie van dit jaar al in februari uitverkocht waren, is de Grand Prix Spa-Francorchamps zwaar verlieslatend. Uit de jaarrekening van de organisator blijkt dat de Waalse overheid sinds 2007 bijna 100 miljoen euro, of gemiddeld 6 miljoen per jaar, moest bijpassen om de verliezen te compenseren. In zijn brief van twee pagina’s lang verwees De Croo onder meer naar het internationale succes van Tomorrowland in Boom om te bewijzen dat België grootse evenementen kan organiseren. Daarnaast beloofde hij Domenicali ook dat “onze regeringen oor zullen blijven hebben voor uw verzoeken”.

“Formule 1-wedstrijden in Spa-Francorchamps lijken op de Waalse Marshallplannen, namelijk gedoemd om financieel te mislukken”

“Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat de Walen er met alle gunstige kaarten niet in slagen om hun Formule 1-wedstrijd rendabel te maken”, zegt Pas. “Zelfs met de promotie van de F1-docuseries van streamingdienst Netflix en het succes van de Nederlandse wereldkampioen Max Verstappen blijven de verliezen zich opstapelen. In die zin lijken Formule 1-wedstrijden in Spa-Francorchamps op de Waalse Marshallplannen, namelijk gedoemd om financieel te mislukken.”

Het Vlaams Belang stelt zich echter vragen bij het gelobby van premier De Croo. “Hij is meer begaan met het lot van verlieslatende sportwedstrijden dan dat van de hardwerkende Vlamingen”, aldus Pas. “Wij willen dan ook weten welke beloftes de federale regering heeft gemaakt. Voor ons is het essentieel dat er geen zoveelste Waalse put in stand wordt gehouden waar Vlaams geld in verdwijnt. Als de Walen een Grand Prix willen behouden, moeten ze die maar zelf zien te financieren.”