Nieuws
vrijdag, 12 aug 2022

Vlaams Belang na aanslag op Salman Rushdie: “nooit buigen voor terreur”

Het Vlaams Belang veroordeelt met de scherpste bewoordingen de aanslag die plaatsvond op auteur Salman Rushdie. “We drukken de hoop uit dat Rushdie dit overleeft en dat de verwondingen als gevolg van de laffe mesaanval niet te ernstig zijn”, zo zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Van de dader en zijn motieven is momenteel nog niet veel geweten, wel dat hij kans maakt op 3,3 miljoen dollar omwille van een islamistische fatwa.”

De Iraanse ayatollah Ruhollah Musavi Khomeini sprak in 1989 over Rushdie zoals algemeen bekend een fatwa uit als reactie op diens boek 'De duivelsverzen'. “Hierdoor was de schrijver vogelvrij verklaard en kon hij steeds vermoord worden door een moslim”, aldus Van Grieken. “Ook vandaag nog uiteraard. Na 33 jaar staat er nog steeds een beloning op het hoofd van de schrijver, uitgeloofd door de Iranian Foundation die de fatwa beheert. Het is goed mogelijk dat na 33 jaar iemand Khomeini’s wens heeft proberen inwilligen.”

Minder bekend dan de fatwa tegen Rushdie zijn de doden die reeds te betreuren vielen als gevolg van het verschijnen van ‘De duivelsverzen’. “Zo werd in 1991 Hitoshi Igarashi, de Japanse vertaler van het boek, doodgestoken”, vervolgt Van Grieken. “Ook op zijn hoofd was door de Islamitische Republiek Iran een prijs gezet.”

“En waar niemand ons aan wil herinneren, en al zeker niet de regering die met het Iraanse bewind zonder problemen verdragen sluit om terroristen vrij te laten, is dat een opvolger van Khomeini, ayatollah Khamenei, als hoogste leider van de Islamitische Republiek Iran, in 2019 nog de fatwa heeft herbevestigd waarin moslims worden opgeroepen om Rushdie te vermoorden”, merkt Van Grieken tot slot op. “Het misdadig Iraanse regime aan het werk. Het spreekt echter voor zich dat elk alternatief motief voor de aanslag evenzeer verachtelijk is.”

Ook in eigen land blijft de terreurdreiging hoog, zo bleek recent uit OCAD-cijfers. Er waren afgelopen jaar 218 dreigingen waarvan een op drie van gemiddeld ernstig niveau. Iets minder dan 1/10de was van ernstig niveau.