Persberichten
maandag, 26 jun 2023

Vlaams Belang niet onder indruk van nepexcuses Lahbib en blijft ontslag eisen

Het Vlaams Belang vindt de excuses van minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) ruim onvoldoende en blijft haar ontslag eisen. “Ministers die in het parlement leugens vertellen, moeten de eer aan zichzelf houden”, zeggen Kamerleden Barbara Pas en Ellen Samyn. “Bovendien bracht liegende Lahbib onze veiligheid in gevaar door Iraanse terroristen vrij in Brussel te laten rondlopen. Dat de andere regeringspartijen dit laten passeren, toont aan hoe broos de Vivaldi-coalitie nog is.”

Vandaag vond in de Kamer een extra commissie Buitenlandse Zaken plaats. Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib moest hier voor de derde keer uitleg verschaffen over het Iraans visumschandaal dat ook al tot het ontslag van Brussels staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit) leidde. Smet had Alireza Zakani, de burgemeester van de Iraanse hoofdstad, uitgenodigd voor het internationale stedencongres ‘Brussels Urban Summit 2023'. Zakani is de ex-chef van de Basij, een paramilitaire eenheid van de Iraanse Revolutionaire Garde en was in die functie verantwoordelijk voor het bloedig neerslaan van Iraanse dissidenten. Lahbib regelde de visa voor de Iraanse delegatie voor het OCAD-advies er was en loog hierover in het parlement. Het Vlaams Belang vroeg daarom vorige week al haar ontslag en dat van premier Alexander De Croo (Open Vld), die het uitreiken van de visa niet verhinderde om het Ayatollahregime niet te provoceren.

“Ministers die in het parlement leugens vertellen, moeten de eer aan zichzelf houden”, zegt Samyn. “Lahbib betreurde enkel de gebrekkige communicatie, maar gaf geen enkele fout toe. Ongemeende excuses zijn niet alleen onvoldoende. Ze ondergraven de geloofwaardigheid van Lahbib en de federale regering alleen maar verder. ” 

“Lahbib heeft aangetoond totaal ongeschikt te zijn om Buitenlandse Zaken te leiden”

Twee maand geleden nam voormalig staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) nog ontslag toen bleek dat ze in het parlement had gelogen over het gebruik van haar persoonlijk logo. “Het parlement beliegen, zou altijd een rode lijn moeten zijn, ongeacht de partijkleur”, zegt Pas. “Ze heeft geen enkel schuldinzicht. Integendeel, Lahbib maakte in haar lange uitleg duidelijk dat ze de aanwezigheid van de Iraanse delegatie hier geen enkel probleem vond. Blijkbaar is dat het regeringsbeleid: België op de knieën voor Iran. Bovendien bracht liegende Lahbib onze veiligheid in gevaar door Iraanse terroristen vrij in Brussel te laten rondlopen. Ze heeft aangetoond totaal ongeschikt te zijn om het departement Buitenlandse Zaken te leiden.”

In de plenaire vergadering vorige week zei premier Alexander De Croo (Open Vld) dat het incident met het Iraans visumschandaal gesloten was. Of het weekend soelaas heeft gebracht voor de meerderheidspartijen zal afwachten worden tot de stemming over de Vlaams Belang-moties komende donderdag in de plenaire vergadering. “Al vrees ik dat de straffe woorden en verklaringen van de leden van de meerderheid uiteindelijk zullen uitmonden om heel deze affaire met de Vivaldi-mantel der liefde te bedekken”, aldus Samyn.

Het Vlaams Belang stelt ook vragen bij het nieuws dat de Italiaanse krant Corriere della Sera vandaag bekendmaakte over de verwevenheid van minister Lahbib met het Qatargate. Lahbib had een maand voordat het corruptiedossier losbarstte nog een ontmoeting met de Qatarese minister die een belangrijke rol speelde in het schandaal. De partij kondigt aan ook hier minister Lahbib over aan de tand te zullen voelen.