Nieuws
woensdag, 24 mei 2023

Vlaams Belang onderschrijft prioriteitenlijst van familie Van Espen

Foto: iStock. Vlaams Belang onderschrijft prioriteitenlijst van familie Van Espen

Gisteren sprak de vader van Julie Van Espen de commissie Justitie in de Kamer toe. De 23-jarige vrouw werd in 2019 verkracht en vermoord door een vrij rondlopende crimineel die al twee keer was veroordeeld voor verkrachting. Aanleiding was de open brief die de familie enkele weken geleden verstuurde naar verschillende ministers en partijvoorzitters. “Om ervoor te zorgen dat er in de toekomst meer verantwoordelijkheid genomen zal worden, schoof de vader zeven prioriteiten naar voor”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “We kunnen deze volledig onderschrijven. Stuk voor stuk zullen de prioriteiten immers zorgen voor een veiligere samenleving.

De zeven prioriteiten bestaan uit een hervorming van het tuchtrecht, verdere digitalisering, verplichte opvolging en therapie voor daders van seksueel geweld, sensibilisering over grensoverschrijdend gedrag, uitbreiding van het aantal zorgcentra seksueel geweld, een betere doorgedreven opleiding voor politie en justitie op het vlak van seksueel geweld en de ontwikkeling van een risicotaxatie-instrument en tenslotte dat procedures over zedenzaken in principe achter gesloten deuren zouden moeten verlopen.

“Het Vlaams Belang zal er bij de minister op aandringen dat van de prioriteitenlijst werk wordt gemaakt”

“Niet alleen staat het Vlaams Belang volledig achter deze prioriteiten, maar bovendien hebben we in het verleden verschillende wetsvoorstellen ingediend die regelrecht tegemoet komen aan deze prioriteiten”, aldus Dillen, “ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de invoering van de verplichte terbeschikkingstelling, waardoor een veroordeelde als een extra straf onder toezicht van de strafuitvoeringsrechtbank kan komen te staan.”

De verdere bespreking van de open brief staat binnen enkele weken gepland. “Het Vlaams Belang zal er in ieder geval haar voorstellen opnieuw bespreken en er bij minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) op aandringen werk te maken van deze prioriteitenlijst. De tijd van politieke spelletjes moet stoppen, het wordt tijd dat we over de partijgrenzen heen streven naar een veilige samenleving.”