Nieuws
vrijdag, 12 mei 2023

Vlaams Belang opnieuw grootste partij

Het Vlaams Belang is met 24,6 procent opnieuw de grootste partij volgens De Stemming, een peiling uitgevoerd in opdracht van VRT en De Standaard. “Het wordt steeds duidelijker dat de Vlamingen resoluut kiezen voor een ander beleid”, reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Op 29 mei laten we alvast onze stem horen en trekken we samen naar Brussel met de leuze ‘Doe ze luisteren’.”

Het Vlaams Belang komt in de peiling opnieuw op nummer één te staan. Mochten het vandaag verkiezingen zijn zou bijna één op vier Vlamingen op de partij stemmen. Tweede grootste partij is de N-VA met 21 procent van de stemmen. Vooruit strandt op de derde plaats met 16,9 procent. Alle andere partijen halen nog geen 10 procent van de stemmen. Groen sluit het lijstje af met 7,9 procent.

“Alle recente peilingen samen genomen zie je duidelijk dat de mensen het gehad hebben en klaar zijn voor echte verandering”

“Dat partijen zoals Open Vld, cd&v en Groen nog geen 10 procent van de stemmen halen is volkomen verwacht en terecht”, zegt Van Grieken. “Vivaldi wordt duidelijk afgestraft voor haar ondemocratisch en anti-Vlaams wanbeleid. Ik vind dat geen enkele Vivaldi-partij de kiesdrempel zou mogen halen. Met het beleid waarmee zij de Vlamingen opzadelen, is het ongelooflijk dat zij nog stemmen halen." Eerder bleek al uit De Stemming dat het vertrouwen in de overheid naar een dieptepunt gezakt is. Slechts de helft van de bevolking vindt nog dat het land democratisch bestuurd wordt.

Het Vlaams Belang is hoopvol dat het goede resultaat zal aanhouden. “Het is alweer maar een peiling natuurlijk, maar alle recente peilingen samen genomen zie je duidelijk dat de mensen het gehad hebben en klaar zijn voor echte verandering”, besluit Van Grieken. “Er leeft iets onder de Vlamingen. Op 29 mei trekken we daarom met z’n allen naar Brussel voor een protestmeeting. Het wordt tijd dat we de politici in hun ivoren toren in de Wetstraat eindelijk eens doen luisteren naar de Vlamingen!”