Persberichten
donderdag, 10 okt 2019

Vlaams Belang roept op tot sancties tegen het Turkije van Erdogan

Tom Van Grieken: “Het parlement moet de Turkse ambassadeur op het matje roepen!”

Woensdag viel Turkije het Noordoosten van Syrië binnen, volgens president Erdogan een operatie om “de terroristische dreiging tegen Turkije te neutraliseren”. Deze inval gaat in tegen alle diplomatieke en internationale geplogenheden. Vlaams Belang wil dat de EU zijn diplomatieke en economische slagkracht ten volle gebruikt om Turkije onder druk te zetten. Ook de toetredingsonderhandelingen dienen definitief gestaakt te worden. Daarnaast wil de partij dat Turkije ook per direct uit de NAVO wordt gezet. Burgers met de Belgisch-Turkse nationaliteit die tijdens deze inval dienen in het Turkse leger per direct opgespoord worden en van hun Belgische nationaliteit worden ontdaan. Tot slot zal het Vlaams Belang in de respectievelijke parlementen vragen om de Turkse ambassadeur ontbieden. “Genoeg is genoeg. Het parlement moet de Turkse ambassadeur op het matje roepen”, aldus Van Grieken.

Na de aankondiging van de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Syrië, is Turkije gisteren het noordoosten van Syrië binnengevallen, naar eigen zeggen om de “terroristische dreiging tegen Turkije te neutraliseren”. De aanval is gericht tegen de Koerdische strijdkrachten die als grondtroepen voor de westerse landen hebben gestreden tegen Islamitische Staat.

Naast het feit dat de onaangekondigde inval tegen alle diplomatieke en internationale geplogenheden ingaat, zal ze er voor zorgen dat de Koerdische strijdkrachten in verdedigingsmodus komen te staan, waardoor IS de kans krijgt om weer recht te krabbelen. Ook zullen er nieuwe vluchtelingenstromen op gang komen én werkt de inval het vrijkomen van IS-strijders in de hand.  Voorzitter Tom Van Grieken: “Dat deze inval verschrikkelijke gevolgen zal hebben, staat buiten kijf. We mogen niet machteloos blijven toekijken terwijl Turkije zowat elke diplomatieke regel aan zijn laars blijft lappen.”

Vlaams Belang eist dan ook dat er onmiddellijk een batterij aan sancties getroffen wordt tegen Turkije. Om te beginnen heeft de EU voldoende economische en diplomatieke slagkracht die het kan inzetten om Turkije te treffen en onder druk te zetten. “Als de EU sancties kan treffen tegen Rusland, moet ze consequent zijn en dit dat na dit zoveelste incident ook tegen Turkije doen. Te meer omdat de gevolgen van deze inval niet alleen voor de Koerden, maar ook voor de EU navenant zijn”, aldus Tom Van Grieken. Daarnaast herhaalt de partij zijn vraag om de toetredingsonderhandelingen met het land definitief te stoppen.

Ook het lidmaatschap van de NAVO moet per direct beëindigd worden. Naast het feit dat Turkije reeds verschillende malen bewezen heeft een onbetrouwbare partner te zijn, komen de wapens die Turkije nu inzet tegen de Koerden, voor 95 procent van andere NAVO-landen. Van Grieken: “Hoe langer een land als Turkije lid blijft van de NAVO, hoe meer de reeds gammele geloofwaardigheid van het bondgenootschap onder druk komt te staan.”

Het Vlaams Belang wijst bovendien voor de zoveelste keer op de problemen met de dubbele nationaliteit. Vele Turken die over de Belgische nationaliteit doen hun legerdienst in Turkije, wat in deze alweer tot een belangenconflict leidt. Het Vlaams Belang wil dan ook dat er extra werk wordt gemaakt van de actieve opsporing van Turken met de Belgische nationaliteit die nu tijdens hun legerdienst actief deelnemen aan de inval in Syrië en dat hen de Belgische nationaliteit ontnomen wordt.

Tot slot zal het Vlaams Belang in de respectievelijke parlementen vragen om de Turkse ambassadeur ontbieden. “Genoeg is genoeg. Het parlement moet de Turkse ambassadeur op het matje roepen”, klinkt het gedecideerd bij Van Grieken.